Почетна > Бизнис
Бизнис

Бруто девизне резерве НБС на крају јануара рекордних 20,913 милијарди евра

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају јануара износиле су 20,913 милијарди евра (20.913,3 милиона евра) што је уједно и највиши ниво бруто девизних резерви крајем месеца од када се прате подаци на овај начин, од 2000. године, објавила је данас НБС.
Фото: WikimediaCommons/Mayuyero

У току јануара бруто девизне резерве повећане су за 1,49 милиајрди евра (1.497,6 милиона евра).

На овом нивоу девизних резерви обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 182 одсто и 5,8 месеци увоза робе и услуга, што је скоро двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (бруто девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, обавеза према Међународном монетарном фонду по основу аранжмана и другим основима) на крају јануара износиле су 16,97 милијарди евра (16.972,3 милиона евра) и у односу на крај претходне године биле су више за 1,54 милијарди евра (1.546,7 милиона евра).

Повећање бруто девизних резерви у јануару резултат је првенствено прилива по основу продаје државних хартија од вредности у укупном износу од 1,63 мииљарди евра (1.631,5 милиона евра) емитованих на домаћем и међународном финансијском тржишту, наведено је у саопштењу.

Република Србија је на међународном финансијском тржишту реализовала две емисије еврообвезница рочности пет и 10 година у укупном износу од 1,59 милијарди евра (1.594,0 милиона евра).
Нето приливи остварени су и по основу управљања девизним резервама, донација и по другим основима у укупном износу од 86,9 милиона евра.

На повећање девизних резерви у јануару додатно је утицао и позитиван ефекат фактора на међународом тржишту у нето износу од 39,9 милиона евра и у највећој мери је резултат раста цене злата за око 6,2 одсто, док је у супротном смеру деловало слабљење долара у односу на евро за око 1,8 одсто.

Одливи из девизних резерви остварени су по основу нето раздужења државе на име девизних кредита и хартија од вредности (укупно 114,0 милиона евра), затим по основу повлачења девизне обавезне резерве банака и по другим основама (укупно 94,2 милиона евра).

По основу интервенција Народне банке Србије остварен је нето одлив у износу од 15 млн евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јануару износио је 711,8 милиона евра и био је за 286,6 милиона евра мањи него у претходном месецу.

У јануару је вредност динара према евру готово непромењена, а Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту нето продала 225 милиона евра ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру.

NBS sutra predstavlja „Izveštaj o inflaciji – februar 2023“

Преузмите андроид апликацију.