Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Бројне здравствене користи паленте!

Знамо да су интегралне житарице добре за нас и да би требало да их једемо више, али мало ко одмах помисли на пaленту, која има бројне здравствене користи.
Фото: Pixabay/PaulIstoan

Oдређени облици пaленте јели су се још у римско доба, али тада су се користили састојци попут кестеновог брашна или спелте.

Данас се пaлента обично прави од жутог кукурузног брашна.

Често се припрема као каша кувањем кукурузног брашна у води на лаганој ватри. Потребно је често мешати и кувати полако.

Може се направити од фино млевеног или грубо млевеног кукурузног брашна. У неким земљама, пaлента се прави од белог или црвеног кукурузног брашна.

Многи људи су такође упознати са инстант пaлентом. Ово је врста која је претходно обрађена тако да је време кувања краће. Неки кажу да нема тако добар укус као обична пaлента. Често се служи уз разна јела као што су месо, риба и поврће.

Порција паленте од кукурузног брашна од 100 грама садржи: 71 калорију, један грам протеина, 12 грама угљених хидрата и 0,6 грама дијететских влакана.

Постоје многе здравствене користи од конзумирања паленте.

Не садржи глутен, јер се прави од сушеног, млевеног кукуруза. То значи да је безбедна за особе са нетолеранцијом на глутен или целијакијом. Међутим, и даље је важно читати етикете производа како бисте били сигурни да се кукурузно брашно не производи у фабрици која прерађује производе који садрже глутен.

Као и друге интегралне житарице, зрна кукуруза имају три дела. То су клица, мекиње и ендосперм. Кукурузно брашно од целог зрна има сва три дела, што значи да има високу хранљиву вредност.

То такође значи да се кукурузно брашно од целог зрна може брзо покварити ако се не чува у фрижидеру или замрзивачу. Као резултат тога, већина кукурузног брашна које се налази у супермаркетима можда није од целог зрна.

Цела зрна су сложени угљени хидрати, тако да им је потребно више времена да се разграде. Такође су богата дијететским влакнима, што вам помаже да дуже останете сити. Због тога је мања вероватноћа да ћете се прејести, што олакшава одржавање здраве тежине.

Кукуруз садржи антиоксиданте који помажу у смањењу или спречавању оштећења од слободних радикала. Ако се слободни радикали накупљају у телу, могу погоршати болести и старење.

Неки од ових антиоксиданата су фитонутријенти, познати и као фитохемикалије. Они могу играти улогу у смањењу ризика од хроничних болести.

Алкохол + стид = hangxiety: Како преживети емоционални мамурлук

Преузмите андроид апликацију.