Почетна > Свет
Свет

Бројне реакције на подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против Додика

Подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против председника Републике Српске Милорада Додика наишло је критике у Бањалуци.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Додик рекао је на прес конференцији да та оптужница нема везе с правом и да представља политичко насиље иза ког стоји амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи који, како је рекао, шири србофобију.

Председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да је подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против председника РС Милорада Додика још једна политичка диверзија и сумрак права и правде.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић истакао је да подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против Додика преставлја правни апсурд и правно насилје.

Саветник председника РС за правна питања Милан Тегелтија рекао је Срни да се не може извршити кривично дело тако што неко извршава своју експлицитну уставну обавезу.

Коментаришући оптужницу Тужилаштва БиХ против Додика због неизвршавања одлука Кристијана Шмита, Тегелтија је рекао да ниједан закон у БиХ, таман да га је донео парламент, а не страни државлјанин, не може поништити Устав нити може поништити уставну обавезу, јер је Устав старији од закона на било којем нивоу.

Бивши председник РС Никола Поплашен оценио је за Срну карикатуром подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића.

„Све је карикатура кад се подносе кривичне пријаве због непоштовања желје једног страног грађанина да самостално доноси законе у земљи у којој је гост. Ништа друго“, рекао је Поплашен.

Министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац дао је пуну подршку предсједнику Српске.

„Стојимо уз политику Милорада Додика јер је она брана пустим жељама разних пробисвета и смутљиваца да ослабе и униште Републику Српску. Стојимо уз политику Милорада Додика јер је он наш избор, избор грађана РС. Стојимо уз политику Милорада Додика јер он није и никада неће бити извођач настраних тежњи белосветских мешетара да уруше Дејтон и ставе нас под окупаторску чизму. Стојимо уз политику Милорада Додика јер часно штити позицију председника Републике Српке, демократску вољу грађана и право на слободан избор”, написао је Кошарац на Инстаграм налогу.

Тужилаштво БиХ подигло је јуче оптужницу и проследило је на потврђивање Суду БиХ.

Pariz: Ajfelova kula i predvorje evakuisani nakon dojave o bombi

 

Преузмите андроид апликацију.