Почетна > Србија
Србија

Бројке добре али нема опуштања – делта сој заразнији

Епидемијска ситуација у Србији је стабилна, број оболелих је углавном испод 100. Међутим, брине појава делта соја коронавируса и у нашој земљи. Стручњаци напомињу да иако је заразнији, вакцине штите и од овог соја коронавируса.

 

Фото: Танјуг/АР/Bernat Armangue

Од почетка пандемије укупно је тестирано 4.430.576 особа, позитивно је било 716.717, а преминуо је 7.051 пацијент. Проценат смртности у Србији је 0,98.Иако бројке охрабрују стручњаци напомињу да није време за опуштање и да све мере против коронавируса морају да се поштују. Посебно брине чињеница да се појавио делта сој коронавируса који је 50 до 60 пута заразнији.

Делта сој коронавируса утврђен је код два држављанина Србије који су се недавно вратили са планинарења у Русији.

Вирусолог Тања Јовановић, професорка Медицинског факултета и чланица Кризног штаба, каже за РТС да делта варијанта даје другачије симптоме него претходни сојеви вируса.

Тања Јовановић рекла је да је делта сој коронавируса у Србији потврђен код две особе које су у оквиру једне групе од 20 планинара боравиле у Русији и вратиле се у Србију.

Према њеним речима, код њих су се по повратку испољили симптоми коронавируса, а њихови налази анализирани су у Ветеринарском специјалистичком институту у Краљеву и показало се да је реч о делта соју вируса.

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је да је свет у врло опасном периоду пандемије ковида 19, напомињући да је заразнија делта варијанта идентификована у скоро 100 земаља.

Тедрос је рекао да делта варијанта, која је први пут пронађена у Индији, наставља да развија и мутира и постаје доминантни коронавирус у многим земљама.