Почетна > Србија
Србија

Брнабић:Сингапур пружа подршку споразуму Србије и АСЕАН

Сингапур пружа пуну подршку Србији да потпише споразум о сарадњи и пријатељству са Асоцијацијом нација југоисточне Азије (АСЕАН), што би за нашу земљу било стратешки важно, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

Она је истакла да је имала изузетно добре састанке са председницом Сингапура Халимом Јакуб и вршиоцем дужности премијера, у одсуству председника Владе Ли Сјенлунга, министром задуженим за националну безбедност Тео Чи Хеном.

Брнабић је рекла да Србија има подршку да, као држава која није део југостичне Азије, приступи АСЕАН-у

За то је каже потребна сагласност држава чланица АСЕАН-а, али је Сингапур, како оцењује, једна од најважнијих.

Премијерка је истакла да ће по повратку из Сингапура, разговарати са председником Србије Александром Вучићем о поновном покретању процедуре, јер то је како каже, стратешки изузетно важно за нас.

Председница Владе Србије изјавила је и да се нада посети високих државних званичника Сингапура Београду.

Подсетила је да је имала добар састанак пре месец дана са премијером Сингапура у Токију, а да се низ добрих разговора наставио и сада у Сингапуру, пре свега о економским темама. Сада, како истиче, имамо и почасног конзула у Синапуру.

„Наравно, разговарали смо и о технологији, то је нешто што нас спаја и већ сада имамо добру конекцију и приче о томе када ће бити узвраћена посета Србији и то је нешто на чему ћемо морати да радимо у наредном периоду“, истакла је премијерка.

Сингапур има нешто мање становника од Србије, али има територију која је преко 100 пута мања од Србије. У том смислу, премијерка каже да Сингапур веома добро користи своје ресурсе.

„Када их питате који је њихов највећи ресурс, они кажу, ми немамо друге ресурсе осим људи, зато је наша стратешка одлука била од стицања независности да улажемо у људе. Они имају један од најбољих образовних система. Почели су да улажу у нове технологије пре 40 година“, рекла је Брнабић.

Србија је, према речима премијерке, то почела пре шест година и „већ сада имамо добре резултате“.

Она је указала да је стратешка одлука једне земље да улаже у науку, образовање, високе технологије, да улаже у своје људе и оценила да је то рецепт за успех.

Председник Србије домаћин Орбану и Нехамеру

Преузмите андроид апликацију.