Почетна > Нови Сад > Актуелно
Актуелно Србија

Брнабић: Вештачка интелигенција у Србији биће у функцији бржег раста наше економије и повећање продуктивности и конкурентности

Институт за вештачку интелигенцију Србије данас је обележио свој други рођендан.
На мини конференцији „Доба вештачке интелигенције“ која је организована овим поводом, учествовала је и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, ресорна министарка др Јелена Беговић, амбасадор Европске уније Емануел Жиофре, проф. др Нику Себе са Универзитета у Тренту и Саша Остојић из компаније “Playground global” из Силицијумске долине.
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs

Институт за вештачку интелигенцију Србије, са седиштем у Новом Саду има 40 истраживача, од којих је 25 старијих истраживача који су већим делом свој радни век провели у иностранству, неки и 20 година. Истраживачи су се вратиоли у Нови Сад Из Канаде, Немачке, Италије, Француске, Италије, Швајцарске, Велике Британије…

На мини конференцији, обратили су се стручњаци из области вештачке интелигенције, др Себе и власник компаније из Силицијумске долине Саша Остојић, који су уједно и чланови Саветодавног Одбора Института, а подвукли су значај истраживања у овој области и похвалили Институт за вештачку интелигенцију Србије за иновативна и напредна решења и истраживања која спроводе.

Вештачка интелигенција већ дуго је део савременог начина живота и више прожима нашу свакодневицу него што је већина људи уопште свесна. Последњих месеци највише се говори о потенцијалима ЧетГПТ-а, паметног четбота који текстуално и углавном смислено одговара на питања, пише песме, прозу и анализе. У Институту се ради и на употреби вештачке интелигенције у препознавању ретких болести путем вештачке интелигенције, што ће бити велика подршка лекарима.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да за даљи раст, продуктивност, ефикасност и напредак привреде у Србији, у подизању квалитета услуга и нивоу пружања услуга, важна вештачка интелигенција, зато смо донели стратешку одлуку да инвестирамо много више и правимо институте и институције које ће се бавити вештачком интелигенцијом јер у том апекту не смемо да заостанемо, већ морамо бити један од лидера у Европи.

– Све оно што смо у последњих шест, седам година урадили у области дигитализације и образовања, привреде и јавне управе ми можемо да наставимо једино ако имамо даље инвестирање у област вештачке интелигенције. По неким предвиђањима, развој вештачке интелигенције ће до 2030. године утицати преко 15% на глобални раст БДП-а и то су врло конзервативна предвиђања. Дакле оне државе које не инвестирају у развој вештачке интелигенције неће можи да рачунају да буду део тог глобалног раста. Србија је 2019. године усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције, као тек 26-та земља на свету, 2021. године развили смо Институт за вештачку интелигенцију Србије, и те исте године смо пустили у рад супер компјутер који се налази у нашем државном Дата центру у Крагујевцу. Прошле године, 2022. постали смо члан Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, као тек 29 –та земља на свету, а ове недеље ћемо на седници Владе усвојити етичке смернице за употребу вештачке интелигенције.

Данас је Србија само 11-та држава на свету која има програме из вештачке интелигенције у основном и средњем образовању и једина земља на свету која има и нове програме у припреми, рекла је Ана Брнабић.

– Вештачку интелигенцију, заједно са запосленима у Институту можемо да искористимо за бржи раст наше економије, привреде,и за већу продуктивност и конкурентност, истакла је Брнабић

– ИКТ (информационих и комуникационих технологија) сектор је најбржи растући сектор наше привреде, а 2021. године свако друго ново радно место било је у ИКТ сектору, а наш извоз 2022. године достигао је 2.7 милијарди евра. Пре само 10 година, годишњи извоз ИКТ услуга био је 375 милиона евра, практично годишњи извоз од пре десет година је оно што ми данас очекујемо на месечном нивоу у 2023. години. Толико брзо смо напредовали и то најбоље говори о капацитетима и способностима наших људи у ИКТ сектору и нашег образовног система који је у стању да продукује стручњаке који могу да се такмиче са другима на свету, изјавила је премијерка.

– Наша стопа раста ИКТ сектора у 2022. године била је 45% и била је већа од свих држава Европске уније, а Србија је била држава са највећим растом извоза услуга у читавој Европи у периоду 2017-2022. године. Раст извоза услуга је порастао за невероватних 112%. Постоје само две државе у Европи које су расле преко 100% то је Ирска са 108% и Литванија са 104%. То је показатељ да постајемо савремена економија и да услуге полако преузимају преимутство над извозом роба.

Тек су добре ствари пред нама нарочито у области развоја вештачке интелигенције. Захваљујем Вам се што сте били довољно храбри јер сте започели и разговоре са привредом, као што је јапанска компанија Такеда, немачка компанија Континентал, амерички Филип Морис, а посебно за нас као државну управу, у области здравства и енергетике рекла је Брнабић.

Ми смо крајем прошле недеље добили одобрење од Развојне банке Савета Европе за 200 милиона евра за развој БИО4 кампуса. И очекујем да ћемо до краја ове године кренути у развој БИО4 кампуса. Синергија између биотехнологије, вештачке интелигенције и великих података је нешто што крије огроман потенцијал за Републику Србију која ће се још брже развијати и напредовати и у коју ће се ве више стручњака враћати, али и остајати да живи и ради у Србији, закључила је премијерка Ана Брнабић.

Akcija „Oživimo parkove“ i dalje traje – šta je do sada učinjeno za novosadske „zelene oaze“?

 

Преузмите андроид апликацију.