Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Брнабић: Свако друго ново радно место је у ИТ сектору

Свако друго радно место које је отворено у протеклих годину дана је у ИТ сектору, извоз овог сектора ће овде године премашити две и по милијарде евра, а суфицит ће износити више од милијарду и по евра, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.
Фото: Unsplash/Christina @ wocintechchat.com

На конференцији о примени дигиталних решења у традиционалним индустријама, коју организује Центар за дигиталну трансформацију Привредне коморе Србије уз подршку Владе, Брнабић је истакла да је примена вештачке интелигенције изузетно значајна за будућност и конкурентност наше економије, а онда и за повећања плата и пензија и стварања додатне вредности.

Истакла је да ће Влада Србије, као што је и до сада инсистирала на дигиталној трансформацији, наставити да инсистира на даљој трансформацији и транзицији.

„Приоритет ће бити примена вештачке интелигенције, радићемо са микро, малим и средњим и предузећима да ту интелигенцију искористе за повећање продуктивности“, рекла је премијерка.

Навела је да наши даљи извори раста мигу бити или брзи раст продуктивности или увоз радне снаге и како је објаснила продуктивност се може постићи само употребом савремених технологија, улагањем у опрему и коришћењем вештачке интелигенције.

„Да 2017. нисмо ушли у трансформацију привреде, основали три нова научно-истазивачка института и слично не би имали овако добре резултате у ИТ сектору када је реч о извозу и новоотвореним радним местима“, рекла је премијерка Брнабић.

Додала је да је преко е управе Србија дошла на ниво високоразвијене земље и да је 40. од 193 земље света.

Нагласила је да је сада на реду примена вештачке интелигенције у привреди али и у држави и навела да је у међувремену створена основна база за то јер је усвојена Стратегија развоја вештачке интелигенције, основан Институт за развој вештачке интелигенције, пуштен у рад суперкомпјутер у државном Дата центру у Крагујевцу.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је истакао да питање које се сада поставља више није шта може вештачка интелигенција, већ како да се нађе најбоља веза између људске и вештачке интелигенције, која би се искористила у стварању нових производа и услуга.

Према његовим речима, вештачка интелигенција се мало користи за иновације и стварање нових производа и услуга и на поспешивању тога ће Привредна комора радити у наредном периоду.

„План ПКС је да повећамо број компанија које ћемо подржати и које ће проћи кроз процес дигиталне трансформације да могу користе вештачку интелигенцију, Циљ нам је да повезујемо технолошку заједницу са традиционалном индустријом“, закључио је Чадеж.

Funta ojačala, jen pao, evro neznatno skliznuo prema dolaru

Преузмите андроид апликацију.