Почетна > Србија
Србија

Брнабић предводи делегацију на Самиту Берлинског процеса

Председница Владе Ана Брнабић предводиће делегацију Србије на Самиту Берлинског процеса који се данас одржава у Берлину.
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

Овогодишњи Самит Берлинског процеса отвориће немачки канцелар Олаф Шолц, а учествоваће и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Премијерка Брнабић своје излагање имаће на три радне сесије на тему „Регионална сарадња и регионално заједничко тржиште“, на тему „Сигурност снабдевања енергијом и трансформација“, као и на тему „Будућности Берлинског процеса“.

Такође, планирано је потписивање три регионална споразума о мобилности.

На маргинама самита премијерка Брнабић, састаће се с британским министром спољних послова Џејмсом Клеверлијем.

Планиран је и сусрет премијерке са представницима Форума младих и Форума цивилног друштва, као и састанак с немачким привредницима у организацији Одбора за исток немачке привреде и Скупштине немачких привредних комора.

Берлински процес је иницијатива која подржава регионалну сарадњу на Западном Балкану и допуњује политику проширења Европске уније. Покренула га је Немачка Самитом у Берлину 2014.

Немачки канцелар Олаф Шолц жели да оживи Берлински процес, који је иницирала његова претходница Ангела Меркел.

Самиту су претходиле конференције министара унутрашњих послова, затим шефова дипломатија, као и министара енергетике.

Министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок, после сусрета са својим колегама из земаља учесница Берлинског процеса, крајем прошлог месеца, најавила је да ће на Самиту бити потписана три споразума.

Они предвиђају омогућавање путовања уз личну карту у региону Западног Балкана, међусобно признавање факултетских диплома и стручне спреме.

Циљ Берлинског процеса био је да се на Западном Балкану успостави заједничко регионално тржиште, а три споразума ће повећати мобилност која треба да допринесе реализацији тог циља.

Вучић данас са министарком индустрије Шпаније

Преузмите андроид апликацију.