Почетна > Србија
Србија

Брнабић поводом изјаве Бербок: Запањујући ниво апсурда

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је синоћ, поводом изјаве шефице немачке дипломатије Аналене Бербок о “неприхватљивости“ повратка Војске Србије на КиМ, да такав став представља “запањујућ ниво апсурда“.
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

На коментар Бербок на Твитеру да је повратак ВС на КиМ „неприхватљив“, Брнабић је подсетила да су министари иностраних послова земаља Г7 у свом последњем саопштењу 14. маја 2022. захтевали да се у решавању сваког проблема или кризе у свету, као што су кризе у Либији, Сирији, Јемену или Сомалији, стриктно спроводе одговарајуће Резолуције Савета безбедности УН (УНСЦР).

„Сада, изненађујуће, МСП Немачке експлицитно поручује да би требало игнорисати Резолуцију СБ УН 1244 која предвиђа да Србија има право да тражи повратак одређеног броја припадника својих безбедносних снага на Косово јер је то ‘неприхватљиво“’, написала је премијерка Србије на Твитеру.

Поставила је питање на основу којих критеријума међународног права и стабилност се одлучује која резолуција СБ УН се мора поштовати, а која се мора занемарити.

Брнабић констатује “да је запањујући ниво апсурда да се нпр. у случају Либије, Резолуција 2571 мора поштовати, али у случају Србије, Резолуција 1244 мора да се игнорише“.

„Оно за чим Срби на Косову чезну су мир и стабилност, али нама, такође не би сметало поштовање међународног права, Повеље УН, УНСЦР…И још једна ствар: не би било тензија које би требало да се смање да је Курти поштовао споразуме, а не једнострано кршио исте“, поручила је премијерка Србије.

Немачка министарка Бербок оценила је претходно синоћ на Твитеру да је „потпуно неприхватљиво“ слање српских снага на КиМ, као и најновији напади на припаднике мисије Еулекса на КиМ.

Она, поред осталог, тврди и да је Приштина, одлагањем локалних избора, смирила тензије, а да Београд чини супротно „недавном реториком“.

„Косово је, одлагањем локалних избора, смањило тензије. Недавна реторика из Србије учинила је супротно. Предлог о слању српских снага на Косово потпуно је неприхватљив. Као и најновији напади на Еулекс. Сва моја подршка иде дијалогу који води ЕУ“, написала је Бербок на Твитеру.

Vučić: Pred Srbima na KiM teška noć, pozivamo na mir, ne nasedajte na provokacije…

Преузмите андроид апликацију.