Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Политику нећемо кројити по жељи светских моћника

Србија своју политику неће кројити по жељама светских моћника изјавила је Ана Брнабић, председник Владе, која је нагласила и да постоји реалан разлог за оптимизам да ће грађани 3. априла изабрати пут у будућност, а не повратак у прошлост и да ће дати поверење људима и тиму који имају јасан и конкретан план за будућност.
брнабић
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

„Знам да су се у прошлости неретко доносиле одлуке које би се допале неким великим силама или моћницима, али Србија више није таква земља“, рекла је Брнабић за „Политку“ одговарајући на питање да ли Србија може да одоли притисцима или је извеснија одлука о санкцијама Русији.

Брнабић на питања везана за изборе каже да пред грађане излазе с конкретним резултатима.

„Плата од 635 евра, Клинички центар Србје, кардиоваскуларна болница Дедиње 2, брза пруга Нови Сад-Београд, обилазница око Чачка, Институт за развој вештачке инелигенције, Центар за секвенцирање генома, јесу дела која говоре боље и више од хиљаду речи“, навела је премијерка.

На питање да ли је снигнал да би поново могла да буде председник Владе Србије то што се на листи „Александар Вучић Зајендо можемо све“ налази на 14. месту, одмах иза истакнутих личност из науке, културе, Брнабић каже да заиста не размишља о томе.

„Ми у СНС се не боримо за власт и функције већ за могућност да нешто урадимо за своју земљу, рекла је она и нагласила да имају најбољи тим и најјачу листу на шта је посебно поносна“, навела је.

Влада ће се, како наглашава, борити свим снагама да грађани у што мањој мери осете последице ситуације у Украјини.

„Не бих се усудила да предвиђам ништа, јер све зависи од тога колико ће све ово потрајати. Ипак, као и у случају пандемије када је Србија међу првима набавила и респираторе и најмодернију терапију и вакцине, и овај пут, пре свега захваљујући муњевитој реакцији председника Вучића напунили смо робне резерве и максмилано спремно дочекали талас проблема са којима се сада сви суочавају“, навела је она.

На питање да прокоментарише ситуацију на КиМ, то да Срби први пут неће гласати у својим срединама, да им стижу претње од Куртија … Брнабић каже да је наш народ у петак показао колико је сложан, јединствен, храбар и одлучан у намери да искаже своје ставове и жаштити своја права.

„Надам се да су то видели и представници привремених инситуција у Приштини, али и читава међународна заједница“, рекла је Брнабић.

На питање колико смо далеко од могућности постизања историјског споразума, каже да се плаши да смо сваким новим потезом Аљбина Куритија све даље и да то наноси штету свима.

Навела је да за Бриселски споразум каже да је мртав јер другачије не може када неки људи у 21. веку не могу да остваре чак ни своје бирачко право.

„Зато се плашим да нас сваки Куртијев потез удаљава од договора“, рекла је Брнабић.

Поводом ситауције у региону каже да је време да престане пракса, односно модел понашања, да када нисте у могућности или једноставно немате храбрости да реакцију усмерите где треба, искалите бес на Србији.

„Апсолутно никога не угрожавамо већ помажемо у најтежим тренуцима свима и то ћемо наставити да радимо без сумње“, рекла је Брнабић.

„Наставићемо да радимо на повезивању региона, на иницијативи Отворени Балкан и да позивамо све у региону да нам се придруже, градићемо пруге, путеве и спајати људе. За нас је то пут ка миру и стабилности и начин заштите интереса нашег народа“, казала је.

Srbija za sada ne oseća krizu, ima dovoljno hrane i nafte

Преузмите андроид апликацију.