Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Огроман успех Србије у дигитализацији државне управе

Србија је четврта у Европи, а 11. на свету по GovTech Индексу зрелости технологија у јавној управи који утврђује Светска банка, речено је данас на конференцији за новинаре у Влади Србије.
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да је то огроман успех.

„Показује другачије лице наше земље, да можемо да се такмичимо са најбољима, да будемо у светском врху, и да имамо још много потенцијала и прилика за будућност“, рекла је премијерка.

Додала је да је Србија међу GovTech лидерима у свету, као земља са највећим индексом, да смо у Европи четврти а у широј југоисточној „Европи апсолутни лидери“.

Рангирано је 198 држава, светски лидер је Јужна Кореја, Бразил је на другом месту, Саудијска Арабија трећа, Француска шеста, Индија седма, Монголија на 9. а Русија на 10. месту.

Индекс мери унапређење свих аспеката државне управе кроз дигитализацију.

Са 89,5 посто зрелости, Србија је четврта у Европи после Естоније, Француске и Литваније.

Далеко је најбоља у региону, а за две године Србија је напредовала 40 позиција, што је сврстава у најбрже и најагилније дигиталне владе у свету.

Индекс мери државне ИТ системе, доступност електронских услуга, интеракцију државе са грађанима и капацитет за даљу дигиталну трансформацију.

Брнабић је истакла да је Србија трећа у свету по дигиталној интеракцији са грађанима.

„То је због наше употребе портала јавних података. Јединствени смо да грађани могу да тамо погледају читав систем просвете како изгледа, рецимо. Као и због портала еКонсултације који ради од марта и где омогућавамо свима да учествују у консултацијама о прописима“, рекла је она.

По капацитетима за даљу дигиталну трансформацију Србија је напредовала за 59 места.

Od 1. februara građani u inostranstvu moći će da koriste eUpravu

Преузмите андроид апликацију.