Почетна > Србија
Србија

Брнабић одговорила посланичким групама: Неприхватљив предлог о одлагању избора у Београду

Председница Скупштина Србије Ана Брнабић одговорила је данас свим посланичким групама, наводећи да прихвата све њихове предлоге осим једног, који се тиче одлагања избора у Београду.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Брнабић је у одговору у који је Танјуг имао увид навела да прихвата све предлоге, осим једног који се тиче одлагања избора у Београду и који је, како је навела, директно супротан Уставу Републике Србије.

Она је истакла да не може да се прихвати да се одложе избори у Београду који су заказани у складу са законом за 02. јун, што значи да избори у Београду не могу бити спојени са локалним изборима.

“С тим у вези, следећи разговор, а на тему пристиглих предлога и даљег рада, заказујем за среду, 17. априла, у 9.00 часова, у Краља Милана“, навела је председница парламента.

Брнабић је данас изјавила на ТВ Хепи да ће београдски избори бити одржани 2. јуна, а да је захтев коалиције „Србија против насиља“ (СПН) који се тиче промене Закона о локалној самоуправи, са ретроактивним дејством – противуставан.

Брнабић је подсетила да је позвала опозицију да јој у петак до 12 часова доставе своје предлоге што се односе на то којим редоследом и по којим приоритетима да се примењују ОДИХР препоруке, као и да предложе имена људи који би били у комисији што би се бавила бирачким списком.

„Неки су послали, неки нису. Ја ћу им данас, током дана, одговорити, јер сам се заиста на најозбиљнији могући начин бавила овим. Заиста, са дубоким уважавањем желим да погледам те предлоге, да видим шта од тога заиста може да се примени’, рекла је председница парламента.

Према њеним речима, основни предлог коалиције „Србија против насиља“ јесте да се обуставе све изборне радње које су започете расписивањем београдских избора, да се промени Закон о локалној самоуправи и да он има ретроактивно дејство, „па да буде пуј-пике не важи, нису расписани избори“.

„То је противуставно и апсолутно немогуће. Читав низ правника које је окупио Драган Ђилас није знао то да им каже? Па, замислите тек тај преседан. Замислите сутра све законе које можете да промените, па их ретроактивно примењујете. Па где је ту било какво право на сигурност?“, упитала је Брнабић.

Она је додала да не постоји ни законска могућност да се сви избори, и београдски и остали локални, одрже заједно 2. јуна.

Брнабићева је још једном подвукла да ће се избори за Скупштину града Београда одржати 2. јуна, а да се о оним у шездесетак општина, предвиђеним за јул или август, може разговарати са опозицијом о одлагању за септембар или октобар, како би се успеле применити све препоруке ОДИХР-а.

„Оно што је био наш алтернативни предлог за опозицију, јесте да се договоримо да буду касније. Ако они мисле да није добро да се ти избори одржавају у јулу и августу, океј, хајде да седнемо да се договоримо када је добро. У септембру, у октобру, када тачно? Тако да то је још увек на столу и о томе можемо да разговарамо до тренутка када не дође крајњи рок да распишемо изборе у локалним самоуправама. Након тога, кад распишете једном и крену изборне радње, нема ретроспективних деловања“, рекла је Брнабић.

Mali: Radimo na sprečavanju ulaska tzv. Kosova u Savet Evrope i Rezolucije o Srebrenici

Преузмите андроид апликацију.