Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Ниш постаје путно и енергетско чвориште Европе

Све оно што је у Нишу до сада урађено тек је мали део онога што ће бити учињено, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић током данашње посете Нишавском округу где је оценила да Ниш полако постаје својеврсно путно, железничко и енергетско чвориште овог дела Европе.
Фото: PrtSc/
РТВ/YouTube

,,За Ниш, који је на Коридору 10, биће феноменално и то што вероватно крајем септембра са представницима ЕУ у Мерошини крећемо да градимо аутопут према Прокупљу и Куршумлији, потом ка Пришитни, Тирани и Драчу“, рекла је председница Владе Србије.

Премијерка каже да ће Ниш бити потпуно другачији град, када се заврши Моравски коридор, спајање Коридора 10 и 11, па Аутопут мира.

,,Биће то потпуно нови град и када до краја првог квартала наредне године крене и комплетна модернизација пруге Ниш – Димитровград и гасовод до Бугарске, преко Ниша“, рекла је она.

Ту је, како наводи и највећи пројекат ЕУ који је председник Александар Вучић договорио у Бриселу – комплетна реконструкција железничког Коридора 10 од Ниша до границе са Северном Македонијом.

За тај пројекат ћемо, како је додала, добити бесповратна средства од ЕУ између 600 и 700 милиона евра, а цео пројекат вредан је 1,8 милијарди.

Све то, како премијерка наводи, укључујући и чињеницу да ће Ниш постати раскршће свих путева, железнице, а има и аеродром учиниће га стварно другачијим градом.

Председница владе навела је да је посету Нишавском округу искористила да сагледа шта од пројеката треба додатно урадити и шта касни, а тиче се и ствари и сагласности на које локалне самоуправе чекају од Републичке дирекције или других институција.

,,Зато је важно да се обилази Србија, да смо на терену, ако не обилазимо села из Београда не знамо шта треба да се уради. Овако запишемо све и по приоритетима радимо“, рекла је председница владе.

Синоћ смо позвали директора Путева Србије и договорено је да у Алексинцу следеће недеље почне изградња пута, чији је почетак планиран за 15. јун каснио.

Како је додала то је пут који је важан и за Магну, новог инвеститора, који запошљава 550 људи, а све укупно би требало да их буде 900 и више.

Додала је да ће видети све на шта су јој градоначелница и председник општине Нишка Бања скенули пажњу па да се заврши и излаз на аутопут.

Подсетила је да је видела да сада када је председник поново био у Рудној Глави да пут крпљен 60 година сада изгледа као у Аустрији.

Брнабић је додала да ипак треба знати да ,,није реално да одмах урадимо све путеве и регионалне и локалне и то паралелно са свим аутопутевима и пругама које градимо“.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.