Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Нема затварање и сељења позоришта Бошко Буха

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да Позориште ‘Бошко Буха’ неће бити затворено и неће се иселити са Трга Републике.
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/bs

„Може само добити додатну сцену, ако им одговара сцена на Савском тргу. Ако не, наћи ћемо нешто друго“, рекла је Брнабић наконференцији за новинаре у Влади Србије.

Брнабић је рекла да је током поподнева „имала добар састанак“ са представницима Града Београда, управе „Бошка Бухе“, глумачке екипе, са катастром, а у присуству министарке културе Маје Гојковић.

„Мислим да смо се разјаснили и успели да отклонимо неке неспоразуме, које смо имали, а на првом месту направили медији и људи који користе апсолутно и неселективно сваку прилику да политички нападну власт“, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, у случају позоришта „Бошко Буха“ могло је да се види „степен спремности одређених медија и појединаца да политизују ситуацију, изманипулишу јавност и шаљу погрешне и нетачне информације које су лако проверљиве“.

„Невероватно колико је бизаран овај случај и заиста сам намерно хтела да пустим одређене медије, колико ће да дивљају на овом случају, да лажу и обмањују и користе друге људе да нападну власт, која са овим никакве везе нема, осим што покушава годинама да реши ситуацију“, навела је Брнабић.

Брнабић је истакла да је „истина све супротно ономе што пишу“ поједини медији, да град хоће да затвори позориште, да је Аца Кајамаковић власник фоајеа и сале од 2017. године и да је позориште продато у потаји испод цене, за време Синише Малог.

Према њеним речима, позориште је у мају 2000. године купило угоститељско предузеће „Стари град“ од Републичке дирекције за имовину, да би 2009. „Стари град“ закључио купопродајни уговор са Рубином.

Како је навела, у уговору из 2009. стоји да је купљен пословни простор од 229,77 квадратних метара „непрецизирајући где се налази у оквиру зграде“.

„Све је завршено 2009. године у априлу. 2017. је катастар на основу пресуде Привредног суда и Привредно апелационог суда извршио упис Рубина као сувласника, на основу купопродајног уговора из 2009. године“, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, простор сале позоришта апсолутно „никада није био предмет приватизације и није укњижен на било ког другог осим Града Београда“.

Брнабић је додала да је власт Српске напредне странке учинила да заштити „Бошка Буху“, реше проблем и заврше његову реконструкцију.

Пошто је била комплексна ситуација захваљујући купородајном уговору из 2009. године, власт је кренула у тражење локацијских услова за реконструкцију „Бошка Бухе“ 2021. године.

„У склопу тога паралелно са решавањем имовинскоправних питања ми смо са правним друштвом које се води као сувласник ‘Бутик један’ потписали сагласност 2021. да Град Београд може да предузима радње на прибављању неопходних дозвола и изводи радове на реконструкцији и доградњи објекат позорушта ‘Бошко Буха’, Трг Републике 3“,рекла је Брнабић.

На основу те сагласности је 2022. године је добијена грађевинска дозвола за реконстуркцију и доградњу објекта позоришта, а крајем 2022. је „за 2023. у буџету града обезбеђено 5,5 милиона евра за реконструкцију позоришта, на адреси Трг Републике 3“.

„Да је неко хтео да каже истину, да је желео да буде професионалан, могао је да провери лако све податке. Оне које оптужују да желе да затворе ‘Бошка Буху’ – они се једини боре да се позориште реконструише и има боље услове. Не, лакше је да се дечје позориште користи за политичке нападе“ оценила је Брнабић.

Према њеним речима, закључак данашњег састанка је да ће „у најкраћем року решити овај имовинскоправни проблем“, на један од два начина.

Први начин је, и данас је почело да се ради на њему, „да се уради поново предмет читаве зграде, да се тачно утврде целине и на основу њих утврди да предметно друштво Рубин, ‘Бутик један’, нема тих 229,77 квадрата у оквиру фоајеа, већ да је то неки потпуно други део зграде и да се то упише у катастар“.

„Или опција два, уколико је то немогуће или траје сувише дуго, да потпишемо сагласност да Град мења тим 20о и кусур квадрата за неких других 200 и кусур у оквиру те зграде, да потпуно правно очистимо имовину позоришта, да се потврди на Скупштини града и онда имовински решимо“, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, „још једна сцена на Савском тргу је понуђена као додатна сцена“.

„То ћемо решити у неколико наредних дана. Дала сам личне гаранције“, нагласила је премијерка.

Vučić sutra u Somboru na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

 

Преузмите андроид апликацију.