Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Надам се отварању два кластера

Премијерка Ана Брнабић, каже да је Међувладина конференција ЕУ Србија озбиљан и позитиван сигнал како за реформске процесе тако и за европски пут земље.
Фото: PrtSc/NovoJutro/YouTube

Брнабић је по доласку у Луксембург најавила је да ће званичницима земаља чланица и институција ЕУ представити све што је Влада Србије учинила у претходних неколико месеци, првенствено у области владавине права, али и како би била спремна за отварање најмање два кластера.

,,Надам се отвореном и искреном разговору са представницима држава чланица, Европске комисије и шефом дипломатије ЕУ, где ћемо да покушамо да дефинишемо шта је то што додатно треба да урадимо како бисмо добили још позитивнији сигнал од стране ЕУ и држава чланица, а то је отварање, надам се, најмање два кластера до краја године”, изјавила је Бранабић.

Премијерка је најавила да ће у разговорима са ЕУ званичницима фокус бити на кластеру један који се тиче тзв. фундаменталних права и вредности и где је Србија већ отворила сва поглавља.

Брнабић је додала да ће се разговарати и о регионалној сарадњи и напоменула да у оквиру свог приступног процеса Србија увек лобира за читав регион.

,,Ја знам шта је Србија урадила и шта свакодневно ради и могу да гарантујем да ниједна земља није урадила више од Србије у области владавине права у последњих неколико месеци. Једва чекам да представим шта смо све урадили и стојим иза тога. Поносим се свим оним што смо урадили и начином на који смо то урадили”, каже Брнабић.

На питање новинара о ,,замеркама” Хрватске на рачун Србије, а које се односе на питања ратних злочина и сарадње са Трибуналом у Хагу, премијерка Брнабић оцењује да је у ЕУ већ виђено да се билатерална питања постављају као ,,непробојни зид” на путу евроинтеграција и нагласила да то види као проблем ЕУ, а не као европску вредност.

,,Као председница Владе Србије и загрижени европејац верујем у европске вредности. Ми реформе имплементирамо зато што у њих верујемо и верујемо у наш европски пут и желимо да живимо у таквој држави. Без обзира да ли ће бити или неће бити отварања кластера или затварања поглавља ми ћемо наставити са реформама”, поручила је Брнабић.

Она је закључила да ће Србија на постављање билатералних питања одговорити ”искрено и реформама” и додала да је Србија по питању кажњавања злочина и злочинаца већ урадила много више од других у региону.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.