Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Литијум велика шанса за развој Србије, то је нафта 21. века

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић поручила је данас да сматра да је литијум велика шанса за развој и отварање нових радних места у Србији јер је у њему будућност, да представља нафту 21. века и додала да би у наредних шест година у Србију могло да буде уложено 11-12 милијарди евра, а посао би добило 20.000 људи.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

„Ми у Србији имамо компанију Елевен С која запошљава 110 људи из 21 државе света, која је једина ван Кине успела да направи нову генерацију ЛФП батерија – без никла. То је и више него у складу са најбољим стандардима заштите животне средине. Батерије су су тестирали и Фолксваген и Рено и Стелантис, а тренутно је на тестирању у Даимлеру“, рекла је Брнабић новинарима током обиласка радова на реконструкцији позоришта „Бошко Буха“ у Београду.

Додала је да уколико би уколико Србија искористи шансу на паметан начин просечне плате и пензије у будућности би могле да буду далеко изнад просека ЕУ.

„Ако бисмо имали читав ланац вредности и кренули да користимо наш литијум, то би до 2030. године донело додатне инвестиције у Србији у вредности између 11 и 12 милијарди евра и 20.000 нових радних места“, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је у компанијама попут Елевен С огромна шанса Србије и додала да је о њима раније писала на друштвеној мрежи X, али да медијима није било интересантно да о томе пишу.

„Нико из медија није реаговао и нико није рекао: ‘дајте да посетимо ту компанију, да видимо одакле наши људи производе најмодерније батерије на свету – литијумске батерије'“, рекла је Брнабић.

Председница Скупштине Србије је нагласила да велике светске компаније специјализоване за производњу батерија попут АЦЦ или Нортхволта нису успеле да направе ЛФП батерију, али да је то пошло за руком српској компанији Елевен С за коју је додала да је практично стартап.

„Ми већ имамо технологију јединствену у Европи за производњу батерија, са или без нашег литијума. Сада само треба да видимо да ли ћемо искористити то да будемо апсолутно земља која је лидер у Европи – извозник свега“, поручила је Брнабић.

Она је оценила да је литијум нафта 21. века и истакла да су Норвежани својевремено одлучили да ваде нафту из мора и поред ризика.

„Не би било паметно да се ми литијума одрекнемо. Норвешка, која је била једна од најсиромашнијих земаља Европе, када је нашла нафту одлучила је да је ископава и то под изузетно тешким околностима у мору. Вађење нафте из мора је најтежи начин“, рекла је председница Скупштине Србије.

Брнабић је оценила да би се током реализације пројекта ископавања литијума водило рачуна о томе да се изведе у складу са свим најбољим европским и светским стандардима.

 

Brnabić: Elektroenergetski sistem Srbije u potpunosti bezbedan,pokazali smo ozbiljnost

Преузмите андроид апликацију.