Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Извоз ИКТ сектора у првом кварталу 546 милиона евра

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас, у Научно-технолошком парку Београд, да је Србија у прва три месеца Србија у сектору Информатичко-технолошких и комуникационих технологија (ИКТ) у прва три месеца остварила извоз од 546 милона евра и да ће бити настављена улагања у науку и нове технологије.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Она је то изјавила након потписивања Уговора између Светске банке и ЕУ о финасирању подршке иновативним пројектима и подстицању предузетништва у Србији који су у присиству председника Александара Вучцића и председника Савета Европе Шарла Мишела парафирали шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре и представник Светске банке Душко Васиљевић.

„Ово је први научно-технолошки парк, отворен 2015. године, када је председник Вучић био премијер, а 2016. смо основали Министарски савет за информатичко технолошко и иновационо предузетништво, што је био почетак озбиљног бављења државе иновацијама и улагања у стартапе и развој”, рекла је премијерка Брнабић.

Нагласила је да је тада почело стварање основа за транзицију економије и друштва са радно интензивнр економије ка економији заснованој на знању и технологијама.

„То је једина шанса за нас да надокнадимо пропуштено време деведесетих година да наш раст достигне економије Западаног Балкана и почне да се такмичи са чланицама ЕУ. То је био наш начин да генеришемо много брже него што је било ко очекивао веће просечне палте и пензије, зато што када погледате данас, седам година након отварања парка, просечна плата програмера је 254.000 динара нето, а имамо више од 90.000 запослених програмера”, нагласила је Брнабићева.

Оценила је да из тог развоја можемо да финанасирамо инфрастутурту и подижемо плату и позиционирамо Србију као добру земљу за инвестиције највишег нивоа.

Премијерка је подсетила да у Србији, осим у Београду, псотоје научно-технолошки паркови у Нишу, Чачку и Новом Саду

и да су сви изграђени уз помоћ повољних кредит Европске инвестиционе банке.

Додала је да се оргроман део партнерства Србије и ЕУ одвија у сектору иновација.

„Имамо још амбициозније планове. Завршавамо преговоре са Еворпском банком за обнову и развој о 400 милиона евра за факултете, науку, опрему и проширење научно-технолошких паркова. У Београду ће бити изграђена још једна зграда од 16.000 квадратних метара, разговарамо са Чачком и са Нишом о проширењу, у Новом Саду још увек нема потребе, јер могу да нађу партнере у приварном секотру“, рекла је Брнабићева.

Она је нагласила да је премо последњим подацима извоз ИКТ сектора за први тромесечцје био 546 милиона евра.

„Толико брзо расте тај сектор и толики су наши потенцијали, а ти потенцијали су наша памет и креативност”, рекла је Брнабићева.

Она је најавила да ће ове године укупан извоз ИКТ сектора Србије бити 2,5 милојарде евра и да се очкује суфицит од 1,5 милијарде, чиме ће бити доостигнут циљ о извозу у овом сектору председника Вучића постављен 2016. године.

Премијерка је најавила да је сада фокус на развоју вештачке интелигенције, биоижењернига и биомедицине и да ће бити изграђена четири кампуса, у којима ће у наредне четири године бити развијане ове технологије.

Mišel: Ulazak Srbije u EU od ključnog značaja za zajedničku budućnost

Преузмите андроид апликацију.