Почетна > Србија
Србија

ЕУ није очекивала да ће Србија оволико да напредује

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић говорила је о актуелним политичким дешавањима у Србији, али се дотакла и мисије Србије на путу за ЕУ и дешавањима у Европској Унији и политичкој ситуацији на Косову и Метохији.

Брнабић је на ТВ Хепи рекла да је Међувладина конференција ЕУ Србија озбиљан и позитиван сигнал како за реформске процесе тако и за европски пут земље и поводом тога додала је:

Отворен је један кластер на састанку, испуњени услови за 3 и 4, видим да сви причају да је отворено нешто што је завршено, али није тако, то је велика ствар да је констатовано. Ми смо се раније отворили и да није било владине конференције то не би могло ни да се деси. Ја сам очекивала да се отвори још најмање један кластер и кластер 4, ту је похваљено оно што смо ми урадили у претходних пар месеци.

Европска Унија не може да верује да је неко урадио толико ствари за кратко време. Завршили смо измене и допуне закона о акцизама, то су неке ствари које нико из ЕУ није очекивао да ћемо то урадити и мислим да су нам то поставили као домаћи задатак јер су мислили да се то никада неће десити. Ја са својим тимом, наравно уз подршку свих министарстава се борим против тога.

Ми смо из Луксембурга ишли и разговарали са министром Јадранком Јоксимовић, неке ствари нас више не нервирају већ нас насмеју. Било је ово много позитивније него што је сада. На крају крајева, ово нико не би радио да мисли да није добро за Србију у смислу реформи, нико не би урадио нешто само зато што ЕУ то тражи од нас, ове реформе радимо јер знамо да је ово добро за наш народ.

Све што смо урадили је за добробит наше земље и наших грађана! Ја не могу да замислим како се осећа Зоран Заев, који нема шта није променио. Детаљ који ми је скренуо пажњу на овим преговорима, министар Италије, је рекао да је Србија много урадила и поручио да ће се борити са нама да се отворе ти кластери. Ја мислим да та дебата око реформе ЕУ и чега би се све дотакле те реформе, то није завршено а по мом мишљењу то није ни почело. То је нешто што и нас успорава, мислим да ЕУ има доста питања својих. То су сва нека отворена питања.

На питање зашто земље у региону коче једне друге поводом уласка у ЕУ, премијерка је одговорила:

Ту су направљена два преседана у региону којима додатно отежавају пут у ЕУ. Један је направљен када се говорило о отвореним питањима међународне границе. То је питање тако третирано као затворено. Како год да је било, сада ће било какво питање да стоји отворено.

А на крају је додала да се Србија труди поводом ситуације на Косову и Метохији и додала:

Ја мислим да је наш систем вредности потпуно другачији, ми смо, помогли да привремене институције у Приштини постану део. Мислили смо да је то важно због регионалне стабилности али и стању Албанаца на Косову и Метохији. А онда они користе те процесе сарадње како би афирмисали своју независност.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.