Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Држава снажна колико постоји јединство

У овим околностима, као и у свакој кризи, држава је снажна једино ако смо сви ми заједно, и ако сваки појединац чува ту државу, енергију, ресурсе, подвукла је данас премијерка Ана Брнабић.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Она је, за ТВ Пинк, објаснила да је држава ту да обезбеди колико може, а да снабдевеност на дуге стазе зависи од свих грађана.

„То што имамо довољно хране је захваљујући томе што смо имали рекордне приносе протеклих година, а то је остварено јер смо улагали у пољопривреду. И ове године, како сада ствари стоје, имаћемо историјски принос пшенице“, указала је Брнабић.

Она је навела да се за нови род морају ослободити силоси, али да се то чини балансирањем одобрења извоза, уз очување безбедности снабдевања.

Подсетила је да је влада донела одлуку о квоти од 150.000 тона за извоз пшенице.

Указала је да се сутра завршава пријава за извоз, који ће бити одобрен у петак.

Најавила је да ће за 10 до 15 дана бити одржан следећи састанак на којем ће бити разматране даље могућности извоза, али и како то иде логистички, јер ту постоје проблеми.

Брнабић је казала да ће сутра у 11 часова у Председништву бити одржан састанак о робним резервама, на којем ће бити анализирано шта све имамо, колико тога морамо да испразнимо да би ускладиштили све из следеће жетве.

Упитана за позиве немачких политичара грађанима да буду штедљивији, Брнабић је казала да је то што раде Немци рационална политика, нешто што код нас нико не жели да чује.

„То јесте екстремно. По многим стварима у ово тренутку Немачка је у лошијој позицији од Србије. Имате тамо несташице уља, брашна, енергената. Небројено пута су скупљи струја, гас, посебно за привреду. Ми у свему томе чувамо Србију, како наше грађане, тако и конкурентност наше економије“, подвукла је она.

Истакла је да све што данас имамо није пало са неба, већ је резултат одговорне, озбиљне политике претходних 10 година.

Подсетила је да је то захваљујући тешким и непопуларним мерама фискалне консолидације, које је спровео Александар Вучић 2014.године.

Такође и сва принципијељна спољна политика коју је водио, додаје, омогућила је да наставимо европски пут, којије започео формално 2014.

„У тешкој 2021.години први смо прихватили нову приступну методологију, отворили читав кластер. Имамо најбоље односе са ЕУ, али и са Русијом, па смо захваљујући доброј цени руског гаса пребродили зимске месеце“, објаснила је Брнабић.

Пренела је да је Србија већ успоставила тим за преговоре о новом државном аранжману у вези руског гаса.

Otvoren Sajam građevinarstva na Beogradskom sajmu

Преузмите андроид апликацију.