Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Долазак Лајчака у Београд додатни вид притиска

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су дипломатске активности за решавање косовског питања повећане, као и притисци додајући да је долазак специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине Мирослава Лајчака додатни вид притиска.
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

Брнабић је за РТС казала да нису чудне појачане дипломатске активности, као ни притисци с обзиром на ситуацију у свету, односно рат на истоку Европе у којем посредно учествује цео стари континент, али и велике тензије између од САД и Кине.

„Никоме не одговарају нови сукоби на тлу Европе и желе да угасе сва могућа жаришта, али и да скину примере потенцијалних преседана што Косово и Метохија јесте јер је одузето супротно међународном праву“, казала је Брнабић.

Подсетила је да је СР Југославија бомбардована без саг УН, а онда су, како каже, нам одузели део територије, макар оне земље које су признале тзв независност Косова.

„Оне земље које су признале независност тзв Косова желе да нема преседана тако да је неколико фактора који утуичу на то што Запад жели да ово питање склони са дневног реда“, казала је премијерка.

Брнабић истче и да су и председник Александар Вучић и она увек говорили да нам не одговара замрзнути конфликт.

„Ако имамо замрзнути конфликт, увек може доћи до сукоба – дође Аљбин Курти који нема никаквог плана за просперитет ни за Албанце, а камоли Србе и жели да недостатак економске и политичке визије надокнади нестабилношћу и то видимо у последње две године, за 24 месеца било је више од 300 напада на Србе и нико није одговарао“, рекла је Брнабић.

„Ни нама, ни Србима са КиМ не одговара замрзнути конфликт“, истакла је она и додала да до већих сукоба није дошло само захваљујући мудрој политици председника Вучића.

Подсећа да је Вучић 2017. године позвао на унутрашњи дијалог и да се направи јединство за даље очување КиМ, али да под један се утиче на безбедан живот Србима у јужној покрајини.

„То је решење које под оваквим геополитичким околностима морамо да тражимо“, казала је.

За долазак Мирослава Лајчака, премијерка додаје да ће прво ићи у Приштину где је прва тема Заједница српских општина, након чега ће доћи у Београд где ће се састати са председником.

Ujutru umeren i jak mraz, tokom dana hladno, biće i sunca i oblaka

Преузмите андроид апликацију.