Почетна > Свет
Свет

Британски суд блокирао референдум о независности Шкотске

Врховни суд Велике Британије пресудио је да Шкотска нема овлашћења да доноси законе о одржавању новог референдума о независности без сагласности британске владе.
референдум
Фото: Pixabay/QuinceCreative

Полуаутономна шкотска влада жели да се Шкоти изјасне следећег октобра на референдумско питање „Да ли би Шкотска требало да буде независна земља““? преноси АП.

Конзервативна британска влада одбија да одобри ово изјашњавање, уз образложење да је то питање решено на референдуму 2014. године, када су шкотски бирачи одбили независност.

Шкоти су 2014. године одбацили раскидање више од 300 година старе уније са Енглеском са 55 одсто гласова бирача, али две касније заговорници независности су тражили да се одржи ново гласање због изласка Велике Британије из Европске уније, јер је већина Шкота сматрала да је излазак из ЕУ битно променио политичке околности.

Премијерка Шкотске и лидерка Шкотске националне партије (СНП) Никола Старџн, која се залаже за независност, најавила је раније ове године да намерава да организује изјашњавање о независности 19. октобра 2023. године, али у складу са домаћим законом и међународним правом.

Džonson: Francuska negirala rat, Nemačka verovala u brzu pobedu Ukrajine

Преузмите андроид апликацију.