Почетна > Бизнис
Бизнис

Британска компанија жели да изађе из руског ЛНГ пројекта

Шел још увек расправља о судбини уговора о куповини течног природног гаса са Сахалина 2.
Фото: PrtSc/Daily TV/YT

Енергетски гигант са седиштем у Великој Британији Шел најавио је да неће учествовати у руском пројекту течног природног гаса Сахалин-2 (ЛНГ) након што је Москва тај подухват пренела на домаћу оперативну компанију.

Према саопштењу компаније, Шел је обавестио Москву да неће преузети удео у новом оператеру Сахалин-2 сразмерно свом уделу у старом. Компанија, међутим, још увек расправља о „опцијама у складу са важећим законским захтевима и споразумима“ да задржи уговор о пријему ЛНГ терета из постројења. У саопштењу, Шел је уверио купце да његова одлука у вези са Сахалином-2 неће утицати на његову способност да испоручује гас купцима у складу са постојећим уговорима.

Руски председник Владимир Путин потписао је 30. јуна указ о преносу имовине компаније Сахалин Енерги, бившег оператера Сахалин-2, на новог оператера, Сахалин Енерги. Влада је истакла да ће страни власници моћи да преузму удео у новом оператеру сразмерно свом капиталу у старом. Шел је поседовао 27,5% минус једна акција у компанији Сахалин Енерги.

Gasprom: Danas preko Ukrajine nešto više gasa za Evropu

Преузмите андроид апликацију.