Почетна > Свет
Свет

Британија укинула ограничења на увоз хране из Фукушиме

Велика Британија ће од данас дозволити слободан увоз хране из јапанске префектуре Фукушима, пошто је влада укинула мере ограничења на испоруке прехрамбених производа из тог региона које су уведене након нуклеарне катастрофе 2011. године, објавио је Гардијан.
Фото: Pixabay/Walkerssk

Храна из Фукушима биће од данас без ограничења доступна у Великој Британији, неколико недеља након што је Борис Џонсон грицкао кокице увезене из те јапанске префектуре, коју је у марту 2011. погдио троструки квар на нуклерки, пише лондонски дневни лист.

„Одушевљен сам што ћемо коначно имати производе пореклом из Фукушиме широм продавница у Великој Британији“, рекао је Џонсон током састанка са јапанским премијером Фумиом Кишидом у уторак, на маргинама самита Г7 у Немачкој, преноси Гардијан.

Мере ограничења увоза из Фукушиме, уведене пре 11 година након најгоре нуклеарне несреће на свету од Чернобила, британска влада је постепено укидала, чак иако друге земље и даље ограничавају или забрањују производе из тог региона, наводи лист.

Потпуно укидање преосталих мера ће, како додаје, обухватити 23 производа, укључујући печурке.

Према Гардијану, британски ланци супермаркета Теско и Вејтроуз су саопштили да не планирају одмах продају хране из Фукушиме, али ће многи од артикала бити доступни у јапанским ресторанима и специјализованим јапанским продавницама у Енглеској, Шкотској и Велсу.

Северна Ирска, која подлеже прописима Европске уније о производима из Фукушиме, задржаће ограничења.

Saopštenje: NATO pozvao Švedsku i Finsku, Rusija pretnja

 

Преузмите андроид апликацију.