Почетна > Свет
Свет

Британија: Све више деце зависно од видео игрица, нека нападају своје родителље

Све више деце у Великој Британији зависно је од видео игрица, а нека од њих нападају своје родитеље ако им је ускраћен приступ овој врсти забаве.
Британски центар за лечење поремећаја насталих од видео игрица прошле године лечио је 327 пацијената, што представља пораст у односу на 2021. годину када је лечено 220 особа, деце и чланова њихових породица, преноси британски Тајмс.
Фото: Unsplash/Florian Olivo

Центар, који спада под Националну здравствену службу Велике Британије (НХС) нуди помоћ како зависницима од видео игрица, углавном дечацима тинејџерима, али и члановима њихове породице који кроз терапију боље схватају проблем зависности.

„Родитељи покушају све док не закуцају на наша врата“, рекла је професорка Хенријета Боуден Џонс, оснивач и директор Центра за лечење поремећаја насталих од видео игрица.

„Родитељи одмах реагују тако што деци узимају све – конзолу, лаптоп, телефон – што води ка агресији и насиљу, како према родитељима, тако и према браћи и сестрама“, рекла је он аи додала да су забележени и случајеви самоповређивања.

Стручњаци саветују родитеље да не узимају деци конзоле за игрице, зато што „тотални апстиненција“ може да води ка агресији.

Центар за лечење поремећаја насталих од видео игрица наглашава да не постоје игрице које више од осталих изазивају зависност.

Забележена је зависност од 68 видео игрица, међу које спадају Мајнкрафт, Фортнајт, Фифа и Кол оф дјути.

Проблем често настаје када деца играју видео игрице са више играча због којих као „део тима“ остају будна до касно у ноћ и играју са непознатима из свих крајева света у разним временским зонама.

У игрању видео игрица уживају пре свега млади људи и оне су ретко штетне, тврди Боуден Џонс, јер само 2 одсто деце која уживају у овој врсти забаве развије зависност од игрица.

Деца која развију зависност имају предиспозиције ка импулсивном понашању и мањој емотивној самоконтроли.
Потребна су даља истраживања да би се сазнало више о раширености ове зависности, као и ризицима која она доноси, закључила је Боуден Џонс.

Obrador: Meksiko neće zabraniti aplikaciju „TikTok“ u kineskom vlasništvu

Преузмите андроид апликацију.