Почетна > Бизнис
Бизнис

Британија разматра могућност да забрани Кини учешће у делу форума о АИ

Премијер Велике Британије Риши Сунак разматра могућност да забрани кинеским званичницима да присуствују делу самита о безбедности вештачке интелигенције у новембру, усред све веће забринутости због широко распрострањеног шпијунирања западних влада од стране Пекинга.
Фото: PrtSc/Guardian News/YouTube

Даунинг стрит је већ упутио позив Кини да присуствује самиту, који ће се одржати почетком новембра у Блечли парку, на којем ће бити обликован приступ међународне заједнице вештачкој интелигенцији у наредним годинама.

Међутим, након што је недавно Тајмс објавио да је британски парламентарни истраживач ухапшен у марту због сумње да је шпијунирао за Кину, кинеским званичницима могло би бити дозвољено да присуствују првом дану дводневног самита само делимично, услед забринутости због њихових шпијунских активности, преноси Гардијан, позивајући се на неименоване изворе укључене у организацију скупа.

Позив Пекингу био је један од најосетљивијих елемената планирања самита, наводе извори.

Британски званичници истражују могућност позивања Кине на само један од два дана, пошто обавештајни стручњаци појачавају своја упозорења да та земља врши опсежно шпијунирање у Великој Британији и другим западним земљама.

Британски премијер је више пута указивао на значај сарадње са Пекингом, а недавно се састао са кинеским премијером Ли Ћијангом на маргинама састанка Г20 у Њу Делхију, са којим је, поред осталих тема, разговарао и о вештачкој интелигенцији.

Naftni gigant UAE merka evropsko tržište

Преузмите андроид апликацију.