Почетна > Свет
Свет

Британија, Пакистан и Аустрија шаљу помоћ у Турску након разорног земљотреса

Велика Британија, Пакистан и Аустрија послаће у Турску екипе за потрагу и спасавање након снажног земљотреса који је погодио земљу данас рано ујутро.
Фото: Танјуг/АР/Omar Sanadiki

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли навео је да Лондон шаље ургентну подршку Турској, укључујући и тим од 76 стручњака за трагање и спасавање, опрему и псе за спасавање, пренео је Си-Ен-Ен.

„У Сирији су Бели шлемови које финансира Уједињено Краљевство мобилисали своје ресурсе да одговоре изазову“, додао је он уз обећање да ц́е Турској пружити даљу подршку ако то буде потребно.

Влада саоопштава да је у контакту с британским хуманитарним радницима у погођеним подручјима и спремна је да пружи подршку свим угроженим британским држављанима.

И Пакистан шаље Турској тимове за спасавање и помоћ, као и робу, а очекује се да ће све то да стигне веома брзо, објавила је данас пакистанска амбасада у Анкари.

„Два авиона Ц-130 су спремна да крену за Турску – један са хуманитарном робом, а други са 36 људи за операцију потраге и спасавања“, наводи пакистанско министарство.

Пакистански премијер Шехбаз Шариф рекао је да је тим који се састоји од лекара, болничара и спасилачких радника послат у Турску да помогну у напорима спасавања и помоћи, као и да ће ускоро бити послат авион који ће превозити лекове и другу потребну помоћ.

Аустрија ће од уторка почети у Турској да распоређује 84 војника из своје јединице за помоћ у катастрофама да подрже спасилачке операције у региону, наводи се у саопштењу владе.

ТПакистан такође обећава три милиона евра као подршку хуманитарним организацијама у њиховом раду на терену.

„Аустрија ће пружити брзу хуманитарну помоћ, након ужасних слика земљотреса које стижу из Турске и Сириј, а које приказују драстичну штету и велики број жртава, па је наше најдубље саосећање са њиховим породицама“, рекао је аустријски канцелар Карл Нехамер.

Мисија помоћи у подручјима погођеним катастрофама Оружаних снага Аустрије требало би да траје око 10 дана, а три групе за спасавање и опоравак које се састоје од медицинских, логистичких и хигијенских стручњака, могле би бити распоређене на две одвојене локације за претрагу, саопштила је влада.

Лајчак: Све договорено у Бриселу мора да се спроведе

Преузмите андроид апликацију.