Почетна > Свет
Свет

Британија: Одржана друга дебата кандидата за премијера

Пет кандидата Конзервативне странке за наследника Бориса Џонсона на месту премијера Велике Британије данас је учествовало у другој телевизијској дебати на тему смањења пореза, а посебну пажњу привукла је расправа између министарке иностраних послова Лиз Трас и бившег министра финансија Ришија Сунака.
Фото: Pixabay/Walkerssk

Дебата на телевизији ITV је открила да постоје озбиљне разлике у ставовима међу истакнутим члановима британске владајуће странке и да се борба за новог премијера заоштрава, а једино у чему су се потпуно сложили јесте да Џонсону не би поверили функцију у свом кабинету у случају да буду изабрани, преноси Ројтерс.

Сунак је вечерас изјавио да ће његов основни задатак бити суочавање са инфлацијом и да је неће погоршати прераним смањењем пореза.

Он се показао као фаворит 358 конзервативних посланика, који ће ове седмице одржати додатна гласања како би свели број кандидата на два, наводи Ројтерс.

Министарка иностраних послова Лиз Трас предложила је да се не повећавају порези на зараде и порези у привреди и истакла да је Сунак подигао пореске намете на највиши ниво у последњих 70 година.

„Повећање пореза у овом тренутку угушило би економски раст“, навела је она у дебати, преноси британска агенција.

Сунак је узвратио, рекавши да би „волео да смањи порез“, али да би то изазвало већу инфлацију.

“Ова економија „нешто – ни за шта“ није конзервативна, то је социјализам“, оценио је он, преноси Ројтерс.

Бивша британска државна секретарка одбране Пени Мордант, такође је критиковала Сунака, рекавши да је грађанима потребна „хитна акција“ како би се зауставио раст трошкова живота.

Анкета компаније ЈЛ Партнерс за Сандеј телеграф показала је да скоро половина бирача конзервативаца мисли да би Сунак био добар премијер, испред Трас и Мордант, али и да и оне имају значајну подршку, наводи Ројтерс.

Сваког од наредна три дана биће елиминисан по један кандидат, а између последња два чланови Конзервативне странке изабраће новог лидера и премијера Велике Британије.

Победник ће бити проглашен 5. септембра ове године.

Amerika izuzela od sankcija neke transakcije sa Rusijom

Преузмите андроид апликацију.