Почетна > Свет
Свет

Британија ће запленити сваки авион повезан са неким из Русије

Британија је данас објавила проширење санкција према Русији на авио-индустрију, којима се предвиђа одузимање било ког руског авиона и забрана извоза авио или космичке опреме у Русију, и саопштила да је већ заплењен један авион.
Фото: Pexels/
Pixabay

Пооштрене мере против Русије значе, како тумачи Ројтерс, да је кривично дело за било кога да лети или слеће Уједињено Краљевство авионом који је у руском власништву.

Забрана укључује све авионе који су у власништву, којима управља или које закупи било ко повезан са Русијом или одређеним појединцима из те земље, даје овлашхење надлежним органима да заплене било који авион у власништву лица повезаних са Русијом, наводи се у саопштењу Форин офиса.

„Забрана уласка у Уједињено Краљевство авионима под руском заставом и сврставање њихових летова у кривично дело нанеће јачи економски бол Русији и онима блиским Кремљу“, изјавила је министарка иностраних послова Лиз Трус.

Министарство иностраних послова је саопштило је да ће данас бити донет нови закон за спровођење казнених мера, које такође укључују овлашћење да се из британског регистра авиона уклони свака летелица који припада санкционисаним руским појединцима и ентитетима.

Британски министар саобраћаја Грант Шапс рекао је да је један авион већ заплењен и да се спроводи даља истрага.

Лист Телеграф је објавио да је реч о приватном авиону једне особе која се повезује с пријатељем руског милијардера Романа Абрамовича.

„Знамо да летелица није власништво руске компаније, регистрована је у Луксембургу. Спроводимо даље провере“, рекао је Шапс за ЛБЦ радио.

Новим британским санкцијама ће такође бити забрањен извоз ваздухопловно-космичке индустрије, укључујући и послове осигурања и реосигурања.

То значити да ће се повући важење постојеће полисе и да британски осигуравачи и реосигуравачи неће моћи да исплате потраживања по постојећим полисама, наводи се у саопштењу.

“Njujork tajms” bez dopisnika iz Rusije prvi put od 1921. godine

Преузмите андроид апликацију.