Почетна > Свет
Свет

Британија ће обуставити извоз оружја Израелу ако крене у копнену офанзиву у Рафи

Влада Велике Британије ће размотрити суспензију дозвола за извоз оружја Израелу ако израелски премијер Бењамин Нетанијаху крене у потенцијално разорну копнену офанзиву на палестински град Рафа у јужној Гази.
Фото: Танјуг/Jae C. Hong

С погоршањем ситуације у Гази, јача дипломатски притисак на Велику Британију да прати друге земље и обустави извоз оружја у Израел, преноси Гардијан.

Извори из британске Владе тврде да, иако није донета одлука о суспензији дозвола за извоз оружја, Велика Британија има могућност да брзо одговори ако правни савет процени да Израел крши међународно хуманитарно право.

Британија се придружила другим савезницима у притиску на Израел да избегне копнену офанзиву у Рафи.

У писму Комитету за спољне послове о контроли извоза оружја у Израел министар спољних послова Дејвид Камерон у уторак је навео да не види како би офанзива у Рафи могла да се одвија без угрожавања цивила и уништавања домова.

На данашњем састанку у Женеви посвећеном о Споразуму о трговини оружјем, палестинске дипломате оптужиле су званичнике Велике Британије да су прекршили споразум одбијањем да суспендују продају оружја након што је Међународни суд правде (МСП) донео одлуку да Израел мора да обезбеди да његове снаге не почине геноцид над Палестинцима у Гази.

Hamas potvrdio da je primio lekove namenjene taocima u Gazi

Преузмите андроид апликацију.