Почетна > Бизнис
Бизнис

Бриселски регион објавио забрану за дизелаше и бензинце

Бриселска регионална влада објавила је данас забрану продаје и вожње дизел аутомобила у региону од 2030. године и бензинских аутомобила од 2035. године, у настојању да испуни циљ Европске уније о угљеничној неутралности до 2050. године.
Фото: Pixabay/David ROUMANET

Забрана ће се односити и на возила с погоном на компримовани природни гас, течни природни гас и на хибрида возила од 2035. године, извештава Ројтерс.

Дизел скутери ће такође бити забрањени од 2025. године, а бензински скутери од 2028. године, док ће мотоцикли с погоном на та горива бити дозвољени до 2035. године.

Друмски саобраћај је одговоран за 30 посто укупних емисија угљен-диоксида у региону Брисела, и константно је на том нивоу од 1990. године, према бриселској агенцији за животну средину.

Оцењује се да би план, под називом „Мобилност са ниском емисијом емисија у Бриселу“, могао да помогне да се спречи 100 до 110 превремених смртних случајева годишње повезаних са загађењем ваздуха у том региону, и да се смање емисије гасова са ефектом стаклене баште из саобраћајног сектора за 65 до 75 посто до 2030. године.

Бриселска влада је планира да инсталира 22.000 електричних пуњача

Да би компензовала „протеривање“ ових аутомобила, бриселска влада је најавила да планира да инсталира 22.000 електричних пуњача у овом региону и да уложи велика средства у мобилност, укључујући готово милијарду евра у јавни превоз у 2021. години, како би побољшала понуду и доступност.

Фото: andreas160578/Pixabay

Још у марту је девет европских земаља позвало Европску комисију да утврди датум за забрану продаје нових аутомобила на бензин и дизел погон широм ЕУ како би се транспортни сектор ускладио са климатским циљевима.

Комисија треба да предложи 14. јула строже стандарде за ЦО2 за нове аутомобиле у Европи у оквиру пакета политика за постизање циљаног нивоа смањења стаклених гасова до 2030. године за најмање 55 процената у односу на нивое 1990-их.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.