Док владе ЕУ још увек размишљају о увођењу ограничења цена енергената, у Бриселу је удружење угоститеља одлучило да покрене интересантну иницијативу. У ресторанима се вечера у мраку, а и храна се припрема на један посебан (старински) начин.
У Бриселу, епицентру ЕУ, удружење власника ресторана је представило како би будућност без гаса и струје изгледала. Сви су се запитали како би изгледала не само вечера у мраку, већ и целокупно функционисање ресторана без гаса или струје.
У ресторанима Brasserie Surrealiste и Racines гостима су припремани специјалитети на посебан начин. Кувари нису користили у припреми хране или пића традицоналне уређаје, није било рерни, шпорета или кафемата. Интересанто је рећи да није било ни упаљених сијалица у ресторану. Ипак, храна је била врхунска.
У ресторанима је била служена „хладна“ храна, неки специјалитети су били тек „мало печени“ на ћумуру јапанског роштиља. Храна је била сервирана на столовима на којим су биле упаљене свеће.
На јеловнику су се нашли бриош са инћунима, поркета и фокача, све то припремљено на шпорету на дрва. Ту је и сирова бела туна, свињетина на жару с пасуљем, као и крем од рикоте с џемом од бундеве и пистаћима за десерт.
Све ово што звучи као романтична вечера је заправо оно са чим би се гости могли суочити ако рачуни за енергију наставе да расту. Драматичан пораст инфлације у Белгији, као и целој Европи је једноставно криза која ће морати на неки начин да се превазиђе.
Преузмите андроид апликацију.