Почетна > Свет
Свет

Брисел: Нема напретка на западном Балкану

Самит шефова држава и влада ЕУ са лидерима Западног Балкана у Брислеу завршен је данас без конкретног напретка. Отварање приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом и даље је блокирано.
Фото: PrtSc/AFP News Agency/YouTube

После самита Европске уније и Западног Балкана у Бриселу премијер Северне Македоније Дмитар Ковачевски одбацио је данас иницијативу француског председника Емануела Макрона о стварању „европске политичке заједнице”.

„Предлог у овој форми је неприхватљив за мене, за председника, за Владу, за коалиционе партнере и за грађане Северне Македоније”, рекао је Ковачевски на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем и албанским премијером Едијем Рамом.

Истакао је и да се не сме дозволити „да билатерална питања постану мултилатерални проблем”.

„Не сме се дозволити да се Северна Македонија и Албанија, као и регион, тапкају у месту због једне земље чланице ЕУ (Бугарска) која једноставно не успева да координише и обезбеди деблокаду нашег европског пута”, рекао је Ковачевски, преноси Танјуг.

Албански премијер Еди Рама рекао је да је данас у Бриселу био историјски дан, али у негативном смислу, али да није изненађен, јер није ни очекивао да ће на састанку ЕУ-Западни Балкан његова земља нешто добити.

„Нисам фрустриран, жао ми је ЕУ. Када видимо да није у стању да ослободи два таоца Бугарске није добар утисак”, рекао је Рама на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем и Северне Македоније Димитром Ковачевским после самита у Бриселу, на питање новинара да ли је разочаран због тога што није било помака и због чега жали.

Рама је приметио како није тајна да је њему више стало до ЕУ него Вучићу, јер су како је рекао, Албанци религиозно привржени ЕУ.

„Наравно, имали су најдивније речи за нас, и да будем искрен и рекли да се осећају лоше што не може ништа конкретно да се уради. Али нико од њих није рекао да се лоше осећају због саме ЕУ, а не због нас”, истакао је Рама.

Он је оценио и да ЕУ има већи проблем од Албаније, јер они имају већу одговорност.

„Мислим да ћемо сигурно стићи у Европу, надам се пре наредног века, али најкасније у наредном веку”, приметио је Рама иронично.

Он је најавио и да ће Албанија наставити да обавља и даље свој посао и да настави са реформама, јер жели да буде земља где ће се људи добро осећати и имати стандард као ЕУ.

„Нисам очекивао ништа друго од онога што сам добио, није било изненађења”, рекао је Рама, пренео је Танјуг.

Он је додао и да се нада да у Хрватској неће бити противљења када су у питању интеграције Србије, на начин како је Бугарска блокирала Албанију.

Alesandra Moreti novi šef Delegacije za Srbiju u Evropskom parlamentu

Преузмите андроид апликацију.