Почетна > Свет
Свет

Бразил: Председник Болсонаро напустио земљу, неће предати власт Лули да Силви

Председник Бразила Жаир Болсонаро напустио је земљу и отпутовао на Флориду, 48 сати пре инаугурације новоизабраног председника Ињасија Луле да Силве, тврдећи да је „изгубио битку, али не и рат.“
Фото: Танјуг/АР/Bruna Prado

Председничку функцију сада обавља заменик председника Хамилтон Мурао, преноси Ројтерс.

Болсонаро је више пута изјављивао да не жели да преда председничку функцију Лули да Силви и доводио у питање легитимитет октобарских избора на којима је тесно поражен.

Пре напуштања земље, Болсонаро се путем социјалних медија емотивно обратио Бразилцима, подсетио на кључне моменте свог председничког мандата и позвао присталице да наставе борбу против Луле.

Болсонаро се у саопштењу оградио од Џорџа Вашингтона де Оливере Соузе, човека кога је прошле недеље ухапсила бразилска полиција због планирања бомбашког напада.

Соуза је тада изјавио да је присталица Болсонара и да га је инспирисао његов позив на оружани отпор резултатима избора.

„Нисам никога подстицао на конфронтацију, а протести против Луле су спонтани, без водје, без координације,“ тврди Болсонаро.

Председник није саопштио куда ће отпутовати, али судећи по сајту ФлајтАвер, који прати авио саобраћај, крајња дестинација његовог лета је Орландо у америчкој држави Флорида.

Москва: “Непријатељске земље“ могу плаћати руско гориво и у страним валутама

Преузмите андроид апликацију.