Почетна > Свет
Свет

Бразил позвао Британију да приступи фонду за очување Амазона

Помоћници новоизабраног председника Бразила Луиза Инасија Луле да Силве започели су преговоре са Британијом, Швајцарском и Француском како би те земље приступиле Амазонском фонду који има за циљ заштиту амазонских прашума, изјавила је данас саветница Да Силве за климатске промене Изабела Тешеира.
Фото: Pixabay/stokpic

Британска амбасада је саопштила да влада те земље разматра позив за придружење Амазонском фонду, а очекује се да ће британски премијер Риши Сунак посетити Бразил у првој половини 2023. како би разговарао о потенцијалној сарадњи, преноси Ројтерс.

Тешеира је рекла да је разговарала са британским амбасадором у Бразилу о билатералној сарадњи укључујуц́и и Амазонски фонд, а потврдила је и да су Француска и Швајцарска заинтересоване за приступање фонду.

Бивша министарка животне средине и садашња саветница за климатске промене, рекла је за Ројтерс да је разговарала са норвешким и немачким званичницима о поновном покретању фонда.

Норвешки министар животне средине Еспен Барт Ејде рекао је на самиту Уједињених нација о климатским променама у Египту раније овог месеца да очекује да ц́е фонд поново бити покренут „ускоро након 1. јануара“, што је датум кад Да Силва ступа на дужност преседника Бразила.

Амазонски фонд је покренула прва Да Силвина администрација са циљем да финансира пројекте очувања, а у овом тренутку део је његовог плана да Бразил поново преузме вођство у борби против климатских промена.

Досадассњи председник Бразила који у јануару напусста дужности Жаир Болсонаро замрзао је средства овог фонда наводец́и неправилности у потрошњи средстава на пројекте који воде невладине организације, али није прецизирао о каквим неправилностима је реч.

Крчење шума је под Болсонаром дошло до највишег нивоа у последњих 15 година, а одлазећи председник је укинуо новчану помоћ за заштиту животне средине и залагао се за пољопривреду и рударство на подручјима око Амазона.

Да Силва је најавио да ће се борити против крчења шума користећи сва средства која су му на располагању.

Na Havajima erupcija najvećeg aktivnog vulkana Mauna Loa

Преузмите андроид апликацију.