Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Браниславу Јерковићу награда „Предраг Пеђа Томановић“ (ВИДЕО)

Награда „Предраг Пеђа Томановић“ за најбоље глумачко остварење на сцени Српског народног позоришта (СНП) претходне године додељена је Браниславу Јерковићу за улогу у представи Едипа у Мажеријевој „Слепој мрљи” и Миливојевићев Магбет, саопштено је данас на конференцији за новинаре у том најстаријем домаћем театру.
Фото: Градске инфо

Жири у саставу: Валентин Венцел, глумац и директор Новосадског позоришта, Наташа Гвозденовић, позоришна критичарка и Предраг Штрбац, редитељ донели су одлуку да управо ову значајну награду у 2022. години, понесе Бранислав Јерковић јер је како наводе „успешно одговорио на изузетно велике захтеве који су пред њега поставиле саме улоге и њихов значај у повести драмске литературе и изазовност њихове интерпретације”.

Такође, додају да је „његов Едип је вешт и снажан лидер модерног формата, а опет у кризним ситуацијама у које га гони судбина ломљив и слабашан. Изузетно зрелом интерпретацијом и пажљиво нијансираним емотивним садржајем улоге Бранислав као Едип изазива и презир и емпатију”, док у у улози Магбета „изузетно вешто, прецизно, пре свега у монолошким партитурама насловног јунака, суверено господари сценом и доноси једног новог и другачијег Магбета”, као и да откад је Јерковић дошао у ансамбл Драме СНП-а „постао један од ослонаца репертоара”.

Директор Драме СНП-а Милован Филиповић који је ову награду добио 1999. као најбољи студент глуме на Академији уметности истиче да је ова награда особеност Српског народног позоришта.

Фото: Градске инфо

„Не постоји позориште у Србији које има прилику да на овакав начин додељује награду и за то пре свега захвалност дугујемо госпођи Милени Томановић која је једном дивном енергијом и пожртвовањем, једном несвакидашњом упорношћу, и поред свих препрека на које је наилазила за ових 28 година, успела да одржи једну традицију и успела да сачува значај ове награде, која на емотивном плану за све глумце СНП-а, има апсолутно највећи значај”, рекао је Филиповић.

Милена Томановић, мајка Предрага Томановић рекла је да је награда продужетак Пеђиног пута.

„И не само пута, већ сам се трудила и да продужим његову каријеру. Знам колико су њему значиле награде, и увек се радовао, те смо одлучили да оснујемо Задужбину”, истакла је Милена Томановић.

Фото: Градске инфо
Са тим се слаже и Пеђина сестра Хелена Михић која додаје да је њен брат Пеђа, кроз награду, добио један други облик живота.

„Он живи и то је дивна ствар и ја обећавам да ће се ово наставити кроз године и увек ће бити ту неко од нас, ко ће моћи да додели награду. Али главни иницијатор је била храбра мајка која је имала снагу да то све уради, направи и да изађе са својим емоцијама, борбама, да изађе у једну светлост и многим људима пружи лепу будућност”, рекла је Хелена Михић.

Фото: Градске инфо

Награда која носи име Предрага Томановића остаје трајно посвећена глумцима његовог духа, његове осећајности и заиграности, свим оним врсним играчима који ће, и у временима после свих одсањаних снова, наставити, започети његов позоришни сан, сан пред стварношћу. Сврха Задужбине је додељивање награде за најбољу улогу коју је остварио глумац у Српском народном позоришту у Новом Саду у претходној календарској години.

Предраг Пеђа Томановић, глуму на Академији уметности у Новом Саду уписао је 1983/1984. године, у класи Професора Петра Банићевића.

Био је један од најбољих студената глуме у тадашњој Југославији, те је био неминован и његов стални ангажман у Српском народном позоришту који је добио 1988. године а прва улога му је била улога Малеша у представи „Три чекића (А о српу и да не говоримо)”. За непуних пет сезона у Српском народном позоришту са четрнаест улога и шест награда, створио себи живот у легенди.

Подсећања ради, прошлогодишњи добитник награде „Предраг Пеђа Томановић” је миљеник позоришне публике, млади глумац Аљоша Ђидић, док је први глумац који је добио ову награду велике вредности, како глумачке тако и емотивне Александар Гајин 1995. године.

Награде ће бити уручене вечерас, 24. јануара од 19 сати пре изведбе оперете “Кнегиња чардаша” на сцени “Јован Ђорђевић”.

Repertoari bioskopa za utorak, 24. januar

 

Преузмите андроид апликацију.