Почетна > Србија
Србија

Старовић: Божовић је и даље амбасадор СРБ у ЦГ

Члан Главног одбора СНС и државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић реаговао је на поновљене критике Странке слободе и правде у вези са „случајем“ амбасадора у Црној Гори Владимира Божовића у којима ова странка наводи да „једном протеран амбасадор више не може бити враћен, с обзиром да је такву одлуку влада ове земље суверено и неповратно донела „, констацијом да то није тачно.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Старовић каже да то знају и аутори из ШП, који су у саопштењу заправо одговорили Старовићу на његову претходну изјаву да је Божовић, не својом вољом, нити вољом Србије, приморан да своје дипломатске послове обавља из Београда.

Он наводи да је Република Србија , сагласно начелу реципроцитета, након протеривања амбасадора Божовића донела одлуку о проглашењу амбасадора Црне Горе у Србији непожељном особом, да би убрзо ту одлуку опозвала и тиме показала доносиоцима политичких одлука у Подгорици како се постојећи спор може разрешити, без нарушавања добросуседских односа.

Старовић додаје и да иако тада већ одлазећа црногорска влада Ђукановићеве Демократске партије социјалиста није уважила наш гест добре воље, остаје нејасно због чега актуелни кабинет Здравка Кривокапића до данашњег дана није реципрочно опозвао ту одлуку својих претходника, примењујући тако у пракси принцип политичког дисконтинуитета на који се позива.

“ Уместо да постави такво питање влади у Подгорици, ШП данас неаргументовано и крајње политикантски за постојеће стање оптужује Министарство спољних послова Републике Србије. Владимир Божовић је и даље амбасадор Републике Србије у Црној Гори, са свим правима и обавезама које из те дужности проистичу, укључујући и прописану месечну плату, иако не својом или вољом МСП Републике Србије посао тренутно обавља из Београда“, навео је Старовић.

Он оптужбе ШП да Божовић незаконито прима плату у месечном износу од око 4.500 евра, назвао демагошком која би једино имала смисла када би била пропраћена, како каже, критичким освртом на бахатост и расипништво који су красили МСП у време док су министарством руководили некадашњи партијски пријателљи Драгана Ђиласа – Вук Јеремић и Борко Стефановић.

Vlada Srbije ograničila cene brašna, mleka, ulja, šećera na 90 dana

Преузмите андроид апликацију.