Почетна > Србија
Србија

Божић: Сточарима из АП Војводине 100 милиона динара за опремање фарми

Сточарима са територије АП Војводине данас су уручени уговори о додели укупно 98,2 милиона динара бесповратних средстава за опремање фарми широм покрајине.
Фото: Градске инфо

Уговоре су добила 104 корисника која ће за одобрене инвестиције уложити нешто више од 70 милиона динара сопственог новца, наводи се у саопштењу Покрајинске владе и додаје да је уговоре уручио покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић.

„За опремање сточарских фарми ове године смо имали буџет од 110 милиона динара, знатно више него претходне године, када смо на располагању имали 90 милиона динара“, казао је Божић.

Додао је да су за подстицаје аплицирала 123 корисника, да су одобрене 104 валидне пријаве носилаца пољопривредних газдинстава, а да 19 није испунило прописане услове.

Фото: Градске инфо

Божић је нагласио да ће ресорни секретаријат и наредне године наставити са овом подршком пољопривредним газдинствима у АП Војводини.

„Ово је само један од видова подршке унапређењу рада пољопривредних газдинстава, пре свега оних којима је сточарство основна делатност“, рекао је Божић и додао да ће сточарство у покрајини имати подршку и кроз друге конкурсне линије, те позвао пољопривреднике да аплицирају за подстицаје секретаријата.

На овогодишњем конкурсу газдинства су добила бесповратна средства за суфинансирење опремања фарми – говедарских, свињарских, овчарских, козарских и живинарских, затим за набавку опреме за мужу, за хлађење и складиштење млека, за изђубравање, те за припрему, руковање и дистрибуцију концентроване и кабасте сточне хране на газдинству.

Фото: Градске инфо

Један од корисника подстицаја је Давид Мужлаи из Бачког Градишта, који има фарму са преко 200 крава и бави се производњом млека, а који је добио новац за куповину тифона за наводњавање.

Мужлаи је рекао да је за производњу млека у екстра класи пре свега потребна добра и кабаста храна, те да је због тога ова инвестиција важна за његово газдинство.

Истакао је да редовно користи подстицаје које покрајина даје пољопривредницима, те да је та подршка значајна за унапређење рада и производње.

Фото: Градске инфо

Драгана Кијачки из Крушедол села у општини Ириг добила је средства за набавку транспортера хране за свиње.

Како је истакла, њена породица се бави узгојем свиња и говеда и редовно прати конкурсе и аплицира за средства из покрајине која су, додаје, увек добродошла за унапређење њиховог газдинства.

Haos na utakmici Grčke i tzv. Kosova: Skandirano Kosovo je Srbija! (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.