Почетна > Спорт > Аутомото
Аутомото

Борковић: Желим да у великом стилу победим на Србија релију

Најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић изјавио је да очекује победу на предстојећем 55. „Србија релију“, који ће бити одржан од 23. до 25. септембра у Врњачкој Бањи.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић
Борковић и његов сувозач Игор Марковић побеђивали су на Србија релију 2019. и 2020. године.

„Овде смо после годину дана паузе. 2019. смо одлучили да возимо Србија рели, пошто је последњи Србин победио на овом такмичењу 1992. године. Нисам рели возач, већ возач на кружним стазама. Победио сам и 2020. године. Хтели смо и прошле године да учествујемо, али сам тада возио на Европском шампионату туринг аутомобила. Желимо да се вратимо у великом стилу да победимо трећи пут. Ове године смо учествовали на Релију у Хрватској, показали смо брзину, али смо имали инцидент, пошто смо ударили у дрво. Остао је горак утисак у устима“, рекао је Борковић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да мора да заврши овогодишњи Србија рели.

„Рели је непредвидив. Имам већу бојазан него 2019. године, јер се од мене очекује да будемо брзи и победимо. Бићемо мало опрезнији и трудићу се да будем прави рели возач. Публика мора да буде задовољна, јер ја не долазим на неку трку да бих се возикао. Сигурно ћемо дати све од себе да победимо. Хвала АМШ и свим људима који организују ово такмичење. Позивам све љубитеље краљице ауто-спорта, по мени најлепшег спорта на свету. Надам се да неће бити техничких проблема, постоји шанса да увек пукне гума. То се дешава и најбољим возачима света, али то је нешто сто рели чини краљицом спортова и што је је сложена дисциплина“, рекао је Борковић.

Његов сувозач Игор Марковић је захвалио свима на организацији Србија релија.

„Ми имамо своју причу, градимо неки свој темпо. Душан нема пуно искуства, он заиста је приступао релију као кружни возач. Само још неке финесе, али рели је пре свега искуство. Рели је стално неки нови изазов. Надамо се да ћемо да поновимо успех из 2019. и 2020. године“, додао је Марковић.

Председник Ауто-мото савеза Србије (АМСС) Дејан Стојић изјавио је да се нада победи Борковића.

„Имам велико задовољство да најавим 55. Србија рели, који ће стартовати у Врњачкој Бањи. Србија рели је најпрестижније и најстарије такмичење у ауто-мото спорту у Србији. Ове године имамо 46 посада из Србије и земаља у окружењу. Ово такмичење се бодује за Куп Европе, Првенство Бугарске и Првенство Србије. Ове године опет имамо шансу да наш такмичар освоји Србија рели. Борковић је освајао Србија рели 2019. и 2020. године. Ја се надам да ће тај резултат да понови и ове године. Хвала Борковићу на учесцћу, јер овај рели диже на виши ниво. Најавио се велики број навијача, који ће присуствовати Србија релију. Позивам навијаче да дођу у великом броју“, рекао је Стојић.

Он је захвалио на помоћи у организацији Србија релија Министарству омладине и спорта, Спортском савезу Србије, АМС С, Спортском ауто и картинг савезу Србије, АМС С осигурању, као и волонтерима.

Генерални секретар Спортског ауто и картинг савеза Србије Петар Матовић позвао је навијаче да дођу у великом броју.

„Домаћин ће бити Врњачка Бања, а рели ће се возити и у Брусу и Александровцу. Брзинци ће бити вожени на Гочу, Копаонику и александровачкој Жупи. Итинерер ће бити дужине 537 километара, од чега 150,9 км ће бити брзински испити. Захвалио бих се свим слузбама на помоћи, а безбедност такмичара и гледалаца ће бити на врхунском нивоу. Промотивни старт је у петак после 20 сати у Врњачкој Бањи, а по шест брзинских испита биће вожено у суботу и недељу. Желимо да навијачи дођу у што већем броју, а да победи Борковић“, рекао је Матовић.

Директор такмичења Бранислав Пијевић изјавио да очекује да Србија рели протекне у најбољем реду.

„Ова екипа која ради Србија рели била је на четири међународна такмичења. Пренели смо искуства из WRC. У суботу у 9.01 је старт првог такмичара. Сви гледаоци који дођу треба да прате упутства редара. Надам се да ће овај рели да протекнем у најбољем светлу“, рекао је Пијевић.

Vojvodina, Mladost GAT, FK Novi Sad i Kabel saznali svoje rivale u Kupu Srbije

Преузмите андроид апликацију.