Почетна > Блог
Блог Свет

Борис Стојковски: О Реду Светог Карла у Монаку и ордену Великог крста

Приликом дводневне посете Кнежевини Монако председник Србије Александар Вучић добио је највише одликовање ове земље—орден Великог крста Реда Светог Карла.
Фото: Градске инфо

Ова информација је са пуним правом заокупирала наше медије, а ово је прилика и да се најширој популацији каже неколико речи о настанку овог Реда, као и значају одликовања које је наш председник добио од суверена Кнежевине Монако, кнеза Алберта II.

Ред Светог Карла установио је 15. марта 1858. године кнез Монака Карло III (франц. Шарл/Charles) као династички витешки ред породице Грималди, којој припадају владари Монака. Име овај ред носи по Светом Карлу Боромејском (1538—1584), надбискупу Милана и кардиналу који је имао велику улогу у сузбијању реформације, и посебно у покрету тзв. римокатоличке обнове у западној Европи.

Био је и врло плодан писац, а за свеца је проглашен већ 1610. године.

До данас је веома поштован у кругу Римокатоличке цркве, а због својих заслуга у борби против куге 1576. године, сматра се управо заштитником од ов болести и других епидемија. У Монте Карлу је кнез Карло III 1879. године започео изградњу цркве посвећену управо Светом Карлу Боромејском, због наводних историјских веза породице Боромејских (Боромео) са Грималдијевима.

Што се самог Реда Светог Карла тиче, он је подељен на неколико степена. Највиши степен у самом Реду, па самим тим и највиши орден који се додељује јесте управо онај Великог крста, и сви његови носиоци су на тај начин чланови највишег степена, па од данас и председник Србије Александар Вучић.

Вреди поменути да су поносни носиоци овог ордена крља Милан Обреновић и краљ Петар II Kaрађорђевић (одликован још 1946. године), затим председник Руске Федерације Владимир Путин (од 2013. године), али и недавно преминули принц Филип, војвода од Единбурга (од 1951), муж британске краљице Елизабете II, белгијски краљ Алберт II, 2008. и Никола Саркози, те председници других земаља света и други највиши угледници и чланови владарских кућа.

Осим кнеза Алберта II, његов отац кнез Реније III је додељивао овај орден значајним светским државницима и другим угледним људима.

Када је у питању овај орден којим је одликован председник Вучић, он је у облику малтешког крста, са белим емајлом, са обрубима црвене боје, и златним куглицама на крајевима.

Крст је положен на венцу са две емајлиране маслинове гранчице са црвеним плодовима, при дну везаних златном траком. На аверсу ордена налази се унутар крста монограм Светог Карла, који се састоји од два слова С (латинично ц) окренутих једно од другог. Изнад ова два стилизована слова налази се круна. На крсту се налази и латински натпис princeps et patria, односно Кнез и отаџбина.

Што се реверса тиче, он је идентичан, са једном битном разликом. На крсту се, уместо монограма Светог Карла Боромејског, налази штит са грба породице Грималди, који представља сребрне (беле) и црвене знаке каро, односно у питању су шаховска поља у облику овога знака. Исто тако, реверсу се налази и мото породице Грималди Deo Juvante, односно Са Божијом помоћи. Орден се носи са оковратником/огрлицом Светог Карла, а и овај оковратник се налази и на грбу Кнежевине Монако.

Да сумирамо, Кнежевина Монако и њена владарска династија Грималди (на трону Монака од краја XIII века) имају велики углед у свету кроз читаву турбулентну историју ове кнежевине.

Орден Великог крста Реда Светог Карла којим је одликован и председник Србије Александар Вучић додељиван је у претходним деценијама изузетно високим и угледним личностима и државницима, те представља велико признање за целу нашу земљу и њене грађане.

 

Аутор: Проф. др Борис Стојковски

 

Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.

 

Претходни ауторски текст Бориса Стојковског можете прочитати овде:

Boris Stojkovski: Značaj Sretenja u hrišćanskoj crkvi i srpskoj istoriji

Преузмите андроид апликацију.