Почетна > Свет
Свет

Борис Џонсон дао оставку на место посланика у парламенту

Бивши британски премијер Борис Џонсон повукао се са места члана парламента, због поступка који против њега води парламентарни Одбор за привилегије, у којем се наводи да је Џонсон у мају 2022, када је Британија увела мере закључавања, позивао госте у башту у Даунинг стрит на својеврсне забаве.
Фото: AP/Matt Dunham, File

“Веома је тужно што напуштам парламент – барем за сада. Шачица људи је покушавала да ме истера, без икаквих доказа који би потврдили своје тврдње, и без одобрења чак ни чланова Конзервативне странке, а камоли ширег бирачког тела“, саопштио је Џонсон.

Парламентарни одбор за привилегије може да препоручи да Џонсон буде суспендован из парламента на више од 10 дана ако би установили да је непромишљено или намерно довео парламент у заблуду, што би потенцијално могло да изазове изборе за његово место, преноси Ројтерс.

Бивши премијер је рекао да је добио писмо од Комитета за привилегије „у коме је јасно да су одлучни да искористе поступак против мене да ме отерају из парламента“.

Агенција подсећа да је Џонсон премијерско место напустио делимично и због беса у његовој сопственој странци и широм Британије због журки у време затварања због ковида19, у његовој канцеларији и резиденцији у Даунинг sтриту.

“Већина чланова комитета већ је изразила предрасуде о мојој кривици пре него што су и видели доказе. У ретроспективи, било је наивно од мене да мислим да би њихови поступци могли бити иоле корисни или поштени“, рекао је Џонсон.

Blinken planira da sledeće nedelje poseti Kinu

Преузмите андроид апликацију.