Почетна > Свет
Свет

Борељ: Министри одбране ЕУ разговараће о ситуацији у Габону

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је данас да ће министри одбране Уније разговарати о ситуацији у Габону, и да ће, уколико се потврди да је у тој земљи извршен државни удар, то само довести до још веће нестабилности региона.
Фото: Танјуг/Roshni Lodhia/The Nature Conservancy via AP

„Ако се ово потврди, то је још један војни удар који повећава нестабилност у целом региону“, рекао је Борељ на састанку министара одбране ЕУ у Толеду у Шпанији.

Француска пажљиво прати ситуацију у Габону, рекла је данас француска премијерка Елизабет Борн на састанку амбасадора у Паризу.

Група високих габонских војних официра појавила се јутрос на националној телевизији када су саопштили да су преузели власт, након што је државно изборно тело објавило да је председник Али Бонго освојио трећи мандат.

Француска рударска компанија „Ерамет“, која је власник рудника мангана у Габону, обуставила је јутрос производњу, рекао је портпарол компаније за Ројтерс.

У Габону је данас поново успостављен интернет, рекао је дописник британске агенције.

Група високих официра у оружаним снагама Габона објавила је да је преузела власт и поништила управо објављене резултате председничких и парламентарних избора, пренео је Ројтерс, позивајући се на националну телевизију Габона.

Како се наводи, побуњеници су из редова служби безбедности, националне и председничке гарде, војске и полиције.

До пуча је дошло одмах након што је државна изборна комисија Габона објавила да је садашњи председник земље Али Бонго Ондимба поново изабран за трећи мандат са 64,2 одсто гласова бирача.

Опозиција је саопштила да је реч о изборној превари и није се сагласила са објављеним резултатима.

Након затварања бирачких места, уведен је полицијски час и блокиран је приступ интернету.

Према речима портпарола владе, то је урађено „да би се спречило насиље, и ширење лажних информација“.

Затворене су и спољне границе Габона.

Али Бонго Ондимба (64) је син другог председника Габона Омара Бонго Ондимбе који је био на власти од 1967. до 2009. године.

Али Бонго Ондимба је први пут изабран за председника 2009. након смрти свог оца и тада је добио 41,7 одсто гласова.

Ондимба је поново изабран 2016. године са 49,8 одсто гласова, док је његов опозициони ривал добио 48,2 одсто.

Габон је једна од нафтом најбогатијих земаља Африке.

Истовремено, економска политика актуелне владе није успела да смањи сиромаштво које је 2022. године погађало 32,9 одсто становника, према подацима Светске банке.

Redak plavi supermesec osvetljava noćno nebo ove sedmice

Преузмите андроид апликацију.