Почетна > Србија
Србија

Борељ: Курти инсистирао на де факто признању, ЗСО је кључна за нормализацију

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је данас да током састанка лидера Београда и Приштине није било могуће решити међусобне несугласице и истакао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није био спреман за започињање процеса ка успостављању Заједнице српских општина, већ је инсистирао на де факто признању тзв. Косова.
Фото: Танјуг/AP/Virginia Mayo

Борељ је након састанка нагласио да је пут две стране ка ЕУ кроз дијалог и да је успостављање Заједнице спрских општина кључни елемент у процесу нормализације односа.

„Без нормализације неће бити европске будућности ни Косово ни за Србију“, упозорио је Борељ.

Он је додао да је са Куртијем и Вучићем покушао да нађе решење за напредак на основу предлога који је изнела ЕУ, али да Курти није био спреман за постизање напретка и започињање кредибилног процеса ка успостављању ЗСО и инсистирао је де факто на признању тзв. Косова, док је Вучић прихватио предлог ЕУ.

Борељ је рекао да је успостављање Заједнице спрских општина кључни елемент у процесу нормализације односа и да је кључно да преговори о статуту ЗСО почну без даљег одлагања.

Он је додао да је током састанка разговарано о кризи на северу КиМ и да су се фокусирали на примену споразума о путу ка нормализацији односа, што је, нагласио је, кључно за процес нормализације.

Orban: Srbi nisu problem, nego rešenje za Balkan

Преузмите андроид апликацију.