Почетна > Свет
Свет

Борељ: Кандидатски статус важна прекретница, очекују се реформе

Високи представник ЕУ за политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да одлука лидера ЕУ да БиХ додиеле статус кандидата за чланство у Унији представља важну прекретницу и да би требало да покрене нову енергију за промене у БиХ, као и да сада треба спровести очекиване реформе.
Фото: Wikimedia Commons/Pool Moncloa/JM Cuadrado

Борељ је навео да одлука представља важну прекретницу која потврђује европску будућност земље и одговора на јасне захтеве грађана БиХ да живе у достојанству, миру и просперитету.

„Политички лидери сада имају јасан задатак да спроведу одлучујуће, дуго очекиване реформе да би ову амбицију претворили у стварност“, навео је Борељ у колумни за бањалучке Независне новине.

Борељ је, између осталог, навео да се радује сарадњи са новоизабраним лидерима у БиХ, који ће европске интеграције ставити у центар свог деловања.

Према његовим речима, преостаје још пуно тога да се учини: кандидатски статус није коначно одредиште, него је само почетак новог поглавља.

„За отварање приступних преговора потребно је озбиљно убрзање реформи, које се не спроводе ради ‘Брисела’, већ ради побољшања свакодневног живота свих људи у БиХ“, навео је.

Иако је пут од Дејтона до Брисела и даље изазован, Борељ каже да је одредиште сада јасно на видику, а мапа пута тачно одређена.

„Ангажујмо се скупа на новом путу БиХ ка ЕУ“, поручио је Борељ, након што су шефови држава чланица синоћ у Бриселу потврдили кандидатски статус за БиХ.

Eksplozije u Kijevu i nizu oblasti Ukrajine

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке