Почетна > Свет
Свет

Борељ: ЕУ и Иран ће наставити рад на нуклеарном споразуму

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ данас је изјавио да ће ЕУ и Иран наставити да раде на обнављању иранског нуклеарног споразума из 2015. године, као и да је потребно да Иран престане да подржава руске војне напоре.
Фото: Wikimedia Commons/Pool Moncloa/JM Cuadrado

„Наглашена је потреба да се одмах прекине војна подршка Русији и унутрашња репресија у Ирану. Слажемо се да комуникација мора бити отворена и надамо се обнови нуклераног споразума на основу преговора у Бечу“, навео је Борељ уочи друге Багдадске конференције за сарадњу и партнерство на Мртвом мору који се одржава у Јордану, преноси Ројтерс.

Борељ је додао да је неопходан састанак са иранским министром спољних послова Хосеином Амир-Абдолахианом у Јордану услед погоршања односа Ирана и ЕУ.

Ирански нуклерани споразум је договор пет сталних чланица Савета безбедности УН – САД, Русија, Кина, Велика Британија и Француска и Ирана о нуклеарном програму ове земље, којим је Иран пристао да прихвати ограничења обогаћивања и складиштења уранијума и дозволи посету међународних инспектора, а заузврат би биле укинуте финансијске санкције.

Bivša nacistička sekretarica osuđena za saučesništvo u ubistvu 10.505 ljudi

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке