Почетна > Бизнис
Бизнис

Борба против сиве економије биће још агресивнија

Сива економија је непријатељ са којим ћемо се носити и када је искоренимо имаћемо лепшу и уређенију Србију за нашу децу, поручио је јуче потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали на отварању Националне конференције „Бољи начин”.
Фото: PrtSc/Simi/YouTube

Мали је рекао, на скупу под слоганом „Дигитализација као излаз из сиве економије”, да је борба против ове пошасти један од стубова активности Владе Србије.

Навео је да је од 2015. више од 70 одсто акција, планова и активности по том питању испуњено. У периоду од 2017. до 2021. године, према истраживању Наледа, смањено је учешће сиве економије за три одсто, на 11,7 процената, казао је Мали, преноси Танјуг.

Најавио је још јачу борбу државе против сиве економије, јер сваки динар који се уведе у легалне токове доприноси расту економије.

Нагласио је да су важне даље реформе царине, те повезивање Пореске управе са царином, као и увођење е-акциза и е-отпремница, те истакао као кључно коришћење дигитализације.

Говорећи о тек усвојеном програму борбе против сиве економије до 2025. године рекао је да ће бити настављена улагања у тржишну инспекцију, и даље растерећење зарада.

Вицегувернерка НБС Драгана Станић нагласила је резултате централне банке на развоју безготовинског плаћања и едукацију на том пољу.

Навела је значај сузбијање сиве економије кроз здрав начин развоја безготовинског сектора, те чињења да таква плаћања буду приступачнија.

Као последњи добар пример напоменула је да је омогућено даваоцима смештаја да могу да приме безготовинске уплате.

Istraga zbog povećanih cena prirodnog gasa u Kaliforniji

Преузмите андроид апликацију.