Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Боравак у природи бар два сата недељно окрепљује ум и тело

Боравак у природи, чак и у градском парку два сата недељно значајно побољшава здравље и благотворно делује на наш ум и тело, резултати су опсежног истраживања научника с енглеског Универзитета у Екситеру.
Фото: Unsplash/Casey Horner

Учесници истраживања који су недељно проводили 120 минута или више у природи, већином су били бољег здравственог, односно општег психофизичког стања од особа које нису уопште или су ретко боравиле у зеленилу.

У студији чији су резултати објављени у часопису Nature учествовало је више од 20.000 људи из разних делова Енглеске.

Научници су установили да боравак у природи, између осталог, смањује ризик од развоја дијабетеса типа 2, развоја кардиоваскуларних болести, преурањене смрти, превременог порођаја, смањује стрес и крвни притисак.

Док је  23% испитаника након увођења двосатног боравка у природи једанпут недељно пријавило осећај већег животног задовољства и радости живљења од оних који га нису практиковали.

Лекари пацијентима саветују боравак у природи. Једите више воћа и поврћа, смањите унос соли и нездравих масноћа, пијте што мање алкохола, више вежбајте – најчешћи су савети.

Међутим, нико вам од њих неће рећи: „Седите покрај дрвета“.

Ипак, треба истаћи да у Јапану постоје шумске стазе које лекари прописују као терапију својим пацијентима, а намењене су такозваном схинрин-yоку или „шумском купању“ ради побољшања здравља.

Још боље у друштву пријатеља

Британски научници су закључили да су два сата у природи и зеленилу користила свим учесницима истраживања, независно од њихове доби, пола, економског и друштвеног статуса.

Посебно благотворно боравак у природи деловао је на особе са хроничним обољењима и на инвалиде.

Од раније знамо да је време проведено на отвореном и у природи добро за здравље, али досад нисмо знали колико је за то потребно времена.

Фото: Unsplash/Boxed water is better
Већина испитаника време је проводила на местима која су од њихових домова била удаљена само три километра, што значи да и посећивање урбаних зелених површина може бити од велике користи.

– Верујем да многи могу издвојити два сата недељно за боравак у природи, нарочито с обзиром на то да се та два сата могу „расцепкати“ на целу седмицу“, сматра др. Мет Вајт са Медицинског факултета Универзитета у Екситеру.

Додао је да боравак у природи неким људима омогућава и да уживају у квалитетно проведеном времену с пријатељима или члановима породице, што је такође врло важно.

Најновија истраживања упућују на то да здравствено стање појединца може побољшати и живот у зеленијим градским четвртима с пуно дрвећа.

Показало се да је учинак времена проведеног међу зеленилом на здравље био готово једнак ефекту препоручених трајања тренинга или живота у богатијим у поређењу са сиромашнијим деловима града.

Ove tri osobine donose sreću u život: Sudbina nagrađuje ljude samo sa tim stavom

Преузмите андроид апликацију.