Почетна > Србија
Србија

Бојић: Најсавременије лечење од марта и у Дедињу 2

Ново „Дедиње 2“ са једном подземном етажом и четири спрата, на укупно 14.000 квадрата представља најсавременији Институт за кардиоваскуларне болести у региону, а очекује се да ће средином марта примити и прве пацијенте.
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Директор тог института проф. др Милован Бојић рекао је за Танјуг да ће 1. марта бити генерална проба функционисања апаратуре, опреме, а остало је само питање датума свечаног отварања.

„Одмах после свечаног отварања одмах крећемо да радимо у свим сегментима Дедиња 2 и почиње са радом објекат који је преко потребан грађанима, јер се ова земља деценијама налази у самом врху по броју оболелих од болести срца и крвних судова. Ми добијамо Инстутут Дедиње као целину, јер ово које смо имали, то је функционисало условно у в.д. стању које је трајало од 1997. године“, рекао је Бојић.

Подсећа да се на изградњу објекта Дедиње 2 чекало 25 година.

„То је остварени сан генерације лекара и здравствених радника којима ја припадам, и наравно тај сан се не би могао остварити да није било великог инвестиционог захвата владе Републике Србије на чијем челу је тада био садашњи председник Србије Александар Вучић који је 18. јуна 2018. године заједно са патријархом Иринејем и са мном поставио камен темељац а касније и надзирао радове на градњи“, поручио је он.

Додаје да је градња била непрекидна и у условима короне, те да је све завршено у року.

„Ми смо једина здравствена установа која није имала чекаонице и амбуланте, наши су ходници били као у неком трособном стану, нисмо имали места да се људи пресвлаче нити кабинете за лекаре, ми нисмо имали простор где ћемо да се бавимо науком, простор за трансфузије и лабораторије. Сада смо све то добили, а онда добијамо и најбољи операциони блок и интензивну негу коју сам ја у животу видео, нова одељења за преоперативну припрему и пост оперативни третман пацијената“, објашњава директор Инстутута „Дедиње“.

Бојић наводи да ће тај инстутут, који је регистрован и као научна установа, наставити са увођењем нових интервенција.

„Нама је небо граница, ми обнављамо наш кадар, примамо младе људе и улажемо у њих. Ми смо српској кардиоваскуларној медицини у последње четири године подарили близу двадесет нових технологија и процедура“, поручио је Бојић.

Нови блок института Дедиње има 108 болесничких постеља, 25 кревета на интензивној нези и четири операционе сале од којих је једна „хибридна сала“ у којој се истовремено врши више процедура на пацијенту, казала је портпаролка тог института, анестезиолог Јелена Лешановић.

Она је за Танјуг истакла значај нове зграде која ће, према њеним речима, служити не само пацијентима из Србије, већ из региона који деценијама уназад долазе на лечење управо на Институт „Дедиње“.

Такође, додаје др Лешановић, нова је и сала за премедикацију у којој се пацијенти који се спремају за хитну хируршку интервенцију, односно успављују и комплетно припремају, а затим са све покретним респиратором возе у операциону салу.

„Нови капацитети омогућавају да пацијенти лакше дођу на преглед, брже се дијагностикују и да се листе чекања смање које су сада у порасту због читаве ситуације са пандемијом вируса корона“, каже др Лешановић.

Говорећи о одељењу преоперативне припреме, она указује на то да ће пацијенти ту моћи да се приме и до седам дана пре операције како би стручњаци пратили њихово стање уочи хируршке интервенције.

„Сву дијагностику потребну за операцију, коју су до сада радили углавном у својим регионалним медицинским установама, сада то могу овде, а читав тим стручњака детаљно ће те пацијенте испитати пре саме интервенције“, закључује она.

Počinje isplata 7 miliona evra za prvih 400 poljoprivrednika

 

Преузмите андроид апликацију.