Тесто и колачи направљени од домаћих јаја имају интензивнију жуту боју од производа који се користе у јајима која се купују у продавници.
Боја жуманца много говори о пореклу јајета и кокоши која га је снела.
Домаћа и купљена јаја садрже приближно исту количину хранљивих материја и оба се могу користити за све врсте кувања и печења.
Али разлике се и даље могу видети голим оком.
Што је жуманце интензивније боје, односно има тамнију наранџасту боју, веће су шансе да их носе кокошке којима је дозвољено слободно кретање.
Јаја у продавницама се обично добијају од кокошака које живе у претрпаним кавезима или од узгоја на поду, што укључује нешто шири опсег кретања ових животиња.
У слободном узгоју кокошке мање носе, више једу и имају већу слободу кретања, што утиче на изглед јаја.
Досадашња истраживања показала су да су јаја из слободног узгоја нешто тежа од конзумних и да имају дебљу љуску, што смањује могућност уништења током транспорта.
Преузмите андроид апликацију.