Почетна > Бизнис
Бизнис

Боинг се „опростио“ од авиона „747“

Хиљаде радника Боинга из целог света, заједно са холивудским глумцем Џон Траволтом, присуствовало је церемонији „испраћаја“ последњег авиона типа „747“ који је произведен у великој Боинговој фабрици северно од Сијетла.
Фото: Танјуг/P Photo/John Froschauer

Током церемоније, која је одржана синоћ, низ руководилаца и представника Боинга као и добављача и купаца „747-мице“ испратило је авион у историју, преноси АП.

Џон Траволта, који је обучен да лети на Боингу „747“ као и на Боингу „707“ и „737“ одржао је говор у коме је описао своје искуство лета на авиону, за који је рекао да је један он „најбезбеднијих икада направљен“.

Последњи „747“ испоручен је карго компанији „Атлас Ер“.

Боинг 747, често називан и „краљица неба“ и „џамбо џет“, био је први авион са широким трупом, а користио се за путнички и теретни саобраћај.

Прозводио се од 1968. године и унео револуцију у путнички саобраћај тиме што је удвостручио број седишта на 400, у односу на претходни модел Боинг 707.

„То је био авион којој је америчкој средњој класи омогућио да лети. Пре Боинга 747, просечна америчка породица није могла да себи приушти летове из САД у Европу,“ изјавио је Бен Смит, шеф Ер Франс-КЛМ.

Током пет деценија, Боинг је направио 1.574 авиона типа 747 за више од 100 купаца.

Компанија Боинг је још 2020. одлучила да прекине производњу модела 747 због тога што је конкуренција успела да направи авионе истих димензија и капацитета по нижој цени.

Последња верзија овог Боинга, 747-8, још неколико година ће летети небом, пре свега у теретном саобраћају.

У припреми је модел Боинг 777X, који треба да замени славни 747, али он се неће појавити на тржишту још најмање две године.

SAD ograničile izvoz iranskim kompanijama zbog dronova koje isporučuju Rusiji

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке