Почетна > Србија
Србија

Богуновић: Можемо да станемо на црту светским сајмовима вина

Секретар Удружења за биљну производњу Привредне коморе Србије (ПКС) Александар Богуновић изјавио је данас, последњег дана сајма „Винска верзија Отвореног Балкана“, да та манифестација својом организацијом и квалитетом вина из овог региона може да „стане на црту“ светским винским сјамовима.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Он је у изјави за Тањуг рекао како је почетком године, када се јавила идеја организовања оваквог догађаја, било доста сумњи у ПКС, али и код винара да ће то успети, али да се испоставило да је иницијатива била добра.

„За кратак период је направљен фантастичан дизајн простора и успели смо да анимирамо, не само винарије и дестилерије са овог простора, него и из иностранства. Присутно је било преко 370 винарија и преко 40 дестилерија. Само из Србије је учествовало 170 винарија, из Северне Македоније 44 и 21 из Албаније, али су дошле и из Црне Горе, БиХ, Шпаније, Италије, Фанцуске, САД, Јуже Африке, Португалије Аустралије, САД, Румуније и Молдавије“, навео је Богуновић.

Он је напоменуо да је успех организовања „Винске верзије Отвореног Балкана“ тим већи што се оволики број произвођача вина одазвао у тренутку док траје овогодишња берба грожђа.

„Имали смо у првом делу сајма једну читаву халу за пословне састанке, па смо у једном дану имали 400 пословних састанака, а затим су сви ти купци могли да прођу кроз хале, пробају вина и обаве посебне разговоре са винарима“, додао је Богуновић.

Подсетио је да је Београдски сајам обезбедио посебну халу за предавања о винима, начинима сервирања и конзумирања вина и другим темама везаним за винарство.

Као посебан квалитет београдског сајма вина је истакао то што је реномирани жири састављен од 25 врхунских познавалаца оцењивао квалитет узорака вина из земаља Отвореног Балкана.

„Видели смо на том такмичењу да овај регион има квалитет на светском нивоу и да са овом организацијом сајма и квалитетом вина можемо да станемо на црту свим светским сајмовима“, нагласио је Богуновић.

Он каже да пословни резултати сајма тек треба да уследе, јер су начињени само први контакти произвођача и трговаца, али подсећа да је један посао склопљен.

„Засад је реализован велики посао са фирмом из Кине с којом су две наше средње винарије успеле да направе озбиљан уговор о извозу 110.000 боца вина, што је прилично велики уговор за наше винарије и то са кинеским купцем за кога сви мисле да тражи неке огромне количине и ненормалне серије производње, али то није случај“, рекао је Богуновић.

Оценио је да је предност то што ћемо се на тржишту пласирати као регион са добрим винима, раме уз раме са произвођачима из Италије, Шпаније и Француске.

„Управо овај сајам нас је као регион ставио на вишу лествицу светских произвођача и дао простор великим купцима и дистрибутерима у свету да посебно обрате пажњу на винарије које долазе из овог региона, поготово што је кваллитет вина од интернационалних сорти грожђа на веома високом нивоу, што се доказује престижним међународним наградама“, сматра Богуновић.

Додаје да је квалитет више понуда вина од аутохтоних сорти грожђа са поднебља Балкана.

„Светска сцена је засићена стандарним сортама. Светски сомелијери и бренд менаџери ресторана траже нешто ново, другачије, специфично и то је ниша на тржишту од наших аутохтоних сорти, а овакав сајам је простор да ми мало интензивније промовишемо таква вина и да се боље позиционирамо на светској мапи вина“, оценио је Богуновић.

Patrijarh: Sentandreja je za nas veliki ponos i ugled i uteha

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке